Mer pengar till elbilar – miljösvinen blir dyrare

Mer pengar till miljöbilar och laddstolpar – om Alliansen får välja. Men förslagen är kopierade från Miljöpartiet, säger deras ekonomisk-politiska talesperson till Dagens Industri.
Annons

Inför valet går partierna i Alliansen ut med en stor satsning på miljöbilar. En av de viktigaste punkterna är supermiljöbilspremien, som delas ut till elbilar och en del hybrider. I nuläget får köparna 40.000 kronor men potten för premien är på väg att ta slut.

I det nya förslaget fyller Alliansen på potten för supermiljöbilspremien under året. Premien förlängs till 2017 och köparna av elbilar får 55.000 kronor, istället för dagens 40.000 kronor.

”Det finns partier som går till val på att de inte gillar bilar. De ska hårdbeskatta allt som rör sig egentligen. Problemet är att det kommer att slå stenhårt utanför storstäderna”, säger Jan Björklund, partiledare för Folkpartiet.

Alliansen vill också sätta in ett så kallat ”bonus-malus-system”, där bilköpare som väljer en törstig bil får betala en straffavgift, medan klimatsmarta bilar rabatteras. Det här förslaget har diskuterats tidigare, bland annat av Miljöpartiet.

”Alla de förslagen som de har kommit med nu har vi redan drivit sedan länge, det är glädjande att de närmar sig oss. Vi har haft med bonus malus i våra budgetar sedan tidigare och senast i vårbudgeten kom vi ut med förslaget om 10.000 laddstolpar som de nu också kopierar”, säger Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Per Bolund till Dagens Industri.

auto motor & sport har flera gånger skrivit om problematiken att hitta en laddstolpe för elbilar – något som också våra läsare klagat på. Alliansen vill införa ett investeringsstöd för halva kostnaden på nya laddstolpar. Enligt Centerpartiet kan det betyda 10.000 nya laddstolpar i hela landet.

Annons
Annons
Rulla till toppen