Provkörd: Nya VW Polo GTI imponerar

Vår reporter Erik Trulsson är i spanska Valencia där asfalten är tillräckligt varm för första provkörningen av uppgraderade Volkswagen Polo GTI. Nya 1,8-liters turbomotorn ger nu 192 hästar istället för tidigare 180 och vi undrar förstås hur VW lyckats förfina känslan i Polo GTI.
Annons

Hej Erik, du har trotsat flygstrejken i Frankfurt och tagit dig ända ner till Valencia för att köra nya Polo GTI. Var det värt den långa resan?
Definitivt! Nya Volkswagen Polo GTI är en oerhört intressant bil främst av två anledningar: För det första var förra Polo GTI alldeles för tam och dels var specialversionen Polo R WRC helt vansinnigt rolig, så jag undrade förstås vilken väg Volkswagen skulle välja den här gången.
Vilken väg har de tagit då?
De har tagit med sig mycket av den kunskap som man byggt in i Golf GTI och numera fört in en hel del av detta för att göra Polo GTI riktigt lyckad.
Har de lyckats då?
Jag har kört Polo GTI både på bana och på allmänna vägar och mitt svar är otvetydigt ja. Det ställbara chassit är perfekt avvägt för bilen där normalläget ger en bra absorption av ojämnheter samtidigt som det är sportigt satt, och sportläget ger en bra kommunikation med underlaget utan att det blir löjligt stötigt. Bilen är neutralt balanserad och hittar inte på några dumheter även om man kör den som en idiot, men utan att vara tråkig för det. Det går att provocera den till att ta lite bredare spår genom kurvor vid hårdkörning på banan, men det är på kurvig landsväg den trivs bäst. Den elektroniska diffbromsen gör ett imponerande jobb, det är nästan så att man tror att det sitter en mekanisk diffbroms mellan framhjulen. Bromsarna pallar också hård bankörning, vilket inte alla bilmodeller gör. Motorn som är större, har turbo, dubbla spridare och variabla ventiltider är en klippa. Den passar bilen perfekt och det låter gött från insuget med den mekaniska ljudförstärkaren. Men det är en viktig grej du ska tänka på när du köper den här bilen.
Vad är det då?
För min del är det en helt avgörande sak, och som vi faktiskt ska tacka de svenska Volkswagen-handlarna för. Vad det är får ni läsa i kommande nummer av auto motor & sport.
Det ante mig…
 

Missa inte denna läsning:

Starkare VW Polo GTI på väg mot Sverige

 

 

Provkörd: Nya VW Polo GTI imponerar
Nya VW Polo GTI får en motoruppdragering, från 1,4 liter till en turboladdad direktinsprutad 1,8-litersmaskin (Audis EA888). Effektökningen är tolv hästar, 192 istället för de tidigare 180. Självklart ökar vridet också: från 250 Nm till 320 Nm.
Provkörd: Nya VW Polo GTI imponerar
Även om hösten varit mild i Sverige erbjuder spanska Valencia bättre klimat för Eriks provkörning av nya, uppgraderade VW Polo GTI. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen