Snart kan dina dubbdäck förbjudas – eller beskattas

Trafiksäkerheten är viktigare än farliga partiklar. Det tycker tre av fyra auto motor & sport-läsare enligt en ny däckundersökning vi genomfört. Men trots det kan förbud eller straffskatt drabba dubbdäcksköparna.
Annons

Flera städer har infört dubbdäcksförbud på vissa gator och snart kan förbudet också utökas till att gälla större områden. På längre sikt finns förslag om att förbjuda dubbdäcken helt eller åtminstone belägga dem med en straffskatt.

Men ett sådant dubbdäcksförbud retar upp många av auto motor & sport-läsarna. I en ny däckundersökning som våra läsare svarat på visar det sig att tre av fyra läsare, eller 74 procent, tycker att ett totalt dubbdäcksförbud är vansinne – dubbdäcken behövs, helt enkelt.

Tolv procent av läsarna tycker att ett dubbdäcksförbud vore en bra idé, medan elva procent tycker att dubbdäcken enbart ska förbjudas i storstäderna. Tre procent svarar att ”det kan kvitta, jag vet inte vilka däck som är bäst”.

Däckexperten: ”Nya däckmärkningen lurar konsumenterna”
Läs också: Naturgummi från maskrosor kan ge billigare däck

Att dubbdäcken river upp de farliga partiklarna måste komma i andra hand, enligt många ams-läsare. På frågan ”Hur är din inställning till de farliga partiklarna?” svarar 48 procent av läsarna att de förstår problemet men att trafiksäkerheten är viktigare.

27 procent anser att partiklarna kommer från andra källor än dubbdäck, 15 procent tycker att dubbdäcken är en hälsofara och ska förbjudas helt. Tio procent har ingen åsikt om luftpartiklar.

Läs också: Dubbdäck eller friktionsdäck? Välj rätt med vårt däcktest
Däckexperten: ”Välj dubb eller dubbfritt – men köp bra vinterdäck”

Peka på diagrammen för att se procentsiffrorna.


Snart kan dina dubbdäck förbjudas – eller beskattas
Snart kan dina dubbdäck förbjudas – eller beskattas
Kolla in Sveriges roligaste vägar! Kanske finns en nära dig?

Så testar Michelin nya vinterdäck på svensk väg
Här är 8 fakta om vinterdäck som får dig att gå i spinn
Testa själv: Vilket däck passar dig och din bil?

Annons
Annons
Rulla till toppen