Här sätter de världsrekord i burnout!

Den kraftiga rökutvecklingen för genast tankarna till brand och elände. Men ni kan vara lugna, det här handlar om ett nytt världsrekord i burnout och inte mindre än 103 muskelbilar satte fart på bakdäcken samtidigt, då ser det ut som en skogsbrand. I vilket land är man så här tokiga – Australien, förstås!
Annons

Det finns en del saker här i livet som man kan skapa väldigt motstridiga känslor. Vi vet att potatischips är farliga fettbomber – ändå trycker vi vällustigt i oss en hel påse under fredag kväll. Vi vet att man glatt ska jogga uppför trapporna, ändå är det så skönt att ta hissen. Vi borde läsa årets nobelpristagare i litteratur – ändå kastar vi oss istället över senaste deckaren från Leif GW Persson. Listan kan göras lång.

Samma sak med burnout. Vid en dragracingtävling är det viktigt att få upp rätt arbetstemperatur i gummit för att uppnå maximalt grepp i starten. Det gör föraren genom att nypa åt frambromsarna samtidigt som motorvarvet ökar och de hjälplösa bakhjulen försvinner i ett moln av däcksrök. Kombinationen av högljutt motorvrål, spinnande hjul och den härliga, karakteristiska doften av bränt gummi är en beroendeframkallande drog för varje entusiast.

Samtidigt är det förbaskat löjligt att spinna bort livslängden på däcken, till ingen nytta, om det nu sker utanför dragstrippen. Däck som kostar ett antal tusenlappar styck. Nedslitna till ingen nytta. Bara dumt.

Med detta sagt kan vi nu hänge oss åt den optimala burnouten. Eller rättare sagt, 103 bilar som gör burnout samtidigt. Målet var att slå världsrekord (förra rekordet var från 2013, 68 bilar samtidigt) och det skedde på nyårsdagen i Canberra, Australien, där ”Summernats 2015” arrangeras. Representanter från Guinness World Record fanns på plats och kontrollerade att allt gick rätt till.

Som vi ser i videofilmen ovan blev det en massiv rökutveckling i Canberra och på håll ser det ut som en skogsbrand. De som satt på läktaren kan inte ha upplevt mycket mer än en dimma och själva ljudupplevelsen. Något säger oss att det här rekordet blir slaget om ganska precis ett år…

 

Missa inte denna läsning:

Tomten önskar happy holidays med en rejäl burnout

 

Annons
Annons
Rulla till toppen