Har du sett polisens nya blåljus? Så här funkar det

Polisen ska testa att köra med blåljuset tänt, men med svag ljusstyrka. Nyheten kallas "cruise lights" och ska bidra till att öka synligheten, enligt polisen.
Annons

Här kan polisen köra med cruise lights

Försöket pågår fram till 31 oktober 2015 i Västerbotten, Gävleborg, Stockholm, Skåne, Västra Götaland, Kalmar och Östergötland.

Polisen testar en ny typ av blåljus i flera svenska städer. Det kallas ”cruise lights” och innebär att blåljuset i larmbågen är tänt i ett fast blått sken med svag ljusstyrka.

Målet är enligt polisen att ”öka synligheten och visa på en polisiär närvaro”.

”Cruise lights är ett nytt sätt för oss att tala om att ’här är vi'”, säger Per Rickander på polistekniksektionen vid Rikspolisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Tyck till: Vilken sportbil ska svenska polisen köpa in?

Enligt honom kan polisen använda cruise lights utanför krogen när det är dags för stängning, vid demonstrationer eller i ”situationer med social oro”. Men ser du en polisbil med cruise lights behöver du inte flytta på dig.

”För att undvika missförstånd vill vi förtydliga att en polisbil med ett svagare fast blått sken inte kräver fri väg. Ett kraftigt blinkande blått sken är precis som förut signalen för utryckningsfordon som kräver fri väg”, skriver trafikpolisen i Söderort på Facebook.

Läs också: BMW 5-serie bästa polisbilen – men Volvo XC70 är favorit
Läs också: Polisen vädjar: ”Därför ska du inte varna andra förare”

Läs också: Polisen krockar – för dina skattepengar
Läs också: Polisens nya bilar rullar 30.000 mil

 

Missa inte denna läsning:

”Din värsta mardröm – en smygande polisbil”

 

Annons
Annons
Rulla till toppen