Volvochefen har tappat garden

Hur ser Volvo på Tesla, hur går det med Volvos elbilar, vad händer med pengarna man tjänar och hur tusan går det med Volvos satsning på Formula E?
Annons

Provkörd: Världens bästa Volvomotor har tre cylindrar
Volvo V60 D5 Twin Engine – ny laddhybrid i begränsad serie
Volvochefen om varför framgånger kommer nu

Svaren kommer här. Jag har aldrig sett Håkan Samuelsson så glad och avslappnad. Han skrattar åt sig själv när han erkänner att han inte har exakt koll på när Volvos nya trecylindriga motor kommer att släppas ut på marknaden, eller hur det exakt går med nyrekryteringen av bilbyggare till Torslanda.

Däremot har han full koll på att Volvo går bra.

Vi återinvesterar våra pengar i nya produkter och Volvo är ett eget bolag, pengarna går inte in till Geely. Under andra halvåret kommer vi se stora vinster, när försäljningen av XC90 går igång i USA. Vi försöker inte heller vinstmaximera utan investerar i nya produkter för framtiden för att få stabilitet.”

Hur ser han då på Tesla och ryktena att Apple ska ge sig in i bilbranschen?

”Tesla har stimulerat alla, det är väldigt uppfriskande med konkurrens och nya infallsvinklar. Men man ska inte underskatta det kunnande vi har som biltillverkare, med bland annat säkerhetstänket. Men som sagt, det är bra med konkurrens. Och vad gäller Apple, dom gör kanske en iPad med hjul, men vi sätter in en iPad i en bil, det är lite skillnad…”

Hur ser elektrifieringen ut framöver?

”Vi har som sagt startat med att göra våra laddhybrider som de snabbaste toppversionerna. Men vi kommer att bygga vidare på de här byggstenarna. Variera förbränningsmotorernas storlek och elmotorerna. Och vi kommer att stoppa in större batterier. Laddhybriderna kan också bli snålversioner. Det handlar mycket om programmering, men alla Volvobilar kommer med eldrift i olika former.”

När kommer Volvos första rena elbil?

”Så långt ser jag inte i dag. Vi bygger bilar som man kan köra hela vägen fram med. Men vi lär inte se en ren elbil inom fem år från Volvo. Hur miljövänligt är det att åka runt med flera hundra kilo batterier, som man inte använder? Det är som att ha en jättetank på 150 liter bränsle.”

Motorsport, när tävlar ni i Formula E?

Håkan skrattar och lägger ut texten om Polestar, som ska ta hand om märkets motrsportssatsningar, men avslutar med att säga: ”Formla E är inte otänkbart. Det är kanske något som passar oss. Men det där har jag inte full kontroll på.”

Annons
Annons
Rulla till toppen