Ny studie bevisar: Unga kör sämre

Här är videon och studien som bevisar vad den äldre generationen ofta hävdar, att unga förare kör sämre. 6 av 10 olyckor där ungdomar sitter bakom ratten beror på distraktion.

Den här filmen och undersökning kommer från den amerikanska organisationen AAA Foundation for Traffic Safety, och visar med all önskvärdhet tydlighet hur distraherade ungdomar kan vara när de kör bil. De tar ögonen från vägen för att sms:a eller surfa, ignorerar andra bilar medan de pratar i telefon och vissa är helt enkelt bara ouppmärksamma.

I filmen ser vi dels föraren inifrån bilen samt omgivningen framför bilen.

Forskare analyserade vad som hände sex sekunder fram till en krasch i nästan 1.700 videor. Resultatet visar att distraktion var en faktor i 58 procent av alla krascher, 89 procent av avåkningarna och 76 procent av alla påkörningar bakifrån. Att distraktion är en faktor i 6 av 10 fall när en tonåring kraschar, är fyra gånger så många som de officiella kraschsiffrorna baserade på amerikanska polisrapporter.

Nu är det naturligtvis inte bara tonåringar som blir distraherade när de kör bil, tvärtom får ständiga rapporter om den ökande trafikfaran med mobilsurfande bilister, i alla åldrar. Men den här studien fokuserade på tonåringar, eftersom de har den högsta krocksiffran i någon åldersgrupp i USA.

I USA är det i de flesta delstater tillåtet att ta körkort från 16 års ålder. Studien har nu lett till debatt om att höja åldersgränsen för att ta få köra bil.

• När är man mogen att köra bil? När kör man som bäst? Vad tycker du? 

Forskare har granskat 1.700 filmupptagningar där ungdomar sitter bakom ratten i en bilolycka, i 6 av 10 fall var distraktion den springande punkten.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
18 år en lagom ålder att få ta körkort.
155
31