Nya förslaget: Så ser din nästa registreringsskylt ut

Snart är kombinationerna på registreringsskyltarna slut, och därför visar Transportstyrelsen upp ett nytt förslag där sista siffran också kan vara en bokstav. På så sätt ska kombinationerna räcka i 30 år till.
Annons

Nya förslaget: Så ser din nästa registreringsskylt ut

Dagens registreringsskyltar räcker i mellan sex och sju år – sedan tar kombinationerna slut, enligt Transportstyrelsen, som nu har tagit fram ett nytt förslag på hur skyltarna kan göras om.

Tanken är att den sista siffran på skylten också kan vara en bokstav. På så sätt vill Transportstyrelsen öka antalet kombinationer så att de räcker i åtminstone 30 år framöver.

Polisen läser av din registreringsskylt automatiskt

”Ett alternativ som utretts är att införa ett sjunde tecken i registreringsnumren, men en sådan lösning skulle innebära betydligt mer omfattande systemändringar (och därmed högre kostnader) både för Transportstyrelsen och för aktörer som använder registret”, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Sju tecken skulle också bli trångt på de mindre skyltarna.

Alla som redan idag kör en bil behöver inte byta till de nya registreringsskyltarna – de ska enligt förslaget bara gälla för personer som köper ett nytt fordon.

För att den nya skylten ska kunna gälla har Transportstyrelsen lämnat in ett önskemål till regeringen om att ändra i förordningen om vägtrafikregister.

Förbjudna registreringsnummer – här är hela listan
Därför kör så många redan nu med nya registreringsskylten
Annons
Annons
Rulla till toppen