Slipper böter: ”Jag är diplomat – får göra vad jag vill”

Stoppas för rattfylleri och får böter för att ha parkerat fel – men slipper straff.
Annons

Diplomater måste förstås följa lagen som alla andra. Men om de trots allt begår ett brott har diplomaterna immunitet. Det innebär att brottsutredningarna mot dem läggs ned. Förra året lades 16 brottsutredningar mot diplomater ned, enligt nyhetsbyrån Siren.

Nio av utredningarna handlade om trafikbrott, bland annat en man som stoppades i Stockholm för rattfylla. Mannen visade tydliga tecken på påverkan men fick köra vidare – trots att polisen kände en stark cannabislukt i bilen.

Körde för fort – får betala 830.000 i böter
Bråkar om bot – i Högsta domstolen

I ett annat fall körde en kvinna över heldragen linje i centrala Stockholm och blockerade trafiken åt båda hållen. Det skulle ha kostat henne 3.000 kronor – om hon inte hade haft diplomatisk immunitet. Hon ska ha sagt att ”jag är diplomat, jag får göra vad jag vill”, skriver DN.

Just nu finns ett fall där polisen har gått vidare till Högsta Domstolen med en parkeringsbot som en diplomat fått för att ha stått fem meter från ett övergångsställe. Ett system där p-vakterna bötfäller diplomater men där boten sedan inte behöver betalas, på grund av att diplomaten har immunitet, beskrivs av polisen som ”varken rättssäkert eller kostnadseffektivt”.

Sveriges värste parkeringsyndare – böter för 50 miljoner
Diplomater slipper poliskontroll – rätt eller fel?
Annons
Annons
Rulla till toppen