Prestandaversion av Mazda MX-5 – äntligen på gång?

En prestandaversion av MX-5 har tidigare lyst med sin frånvaro – men nu kan den dyka upp.
Annons

Den nya upplagan av Mazda MX-5 har fått strålande recensioner, inte bara hos auto motor & sports testlag. Mazda har filat vidare på den klassiska roadstern och om möjligt gjort den ännu roligare. Även om mycket har hänt både designmässigt och under skalet har Mazda inte valt att ge MX-5 mer effekt: instegsversionen har 131 hästkrafter och den större motorn har 160.

Även om Mazda MX-5 är lätt innebär den relativt låga effekten att bilen inte bjuder på några monsterprestanda – men det har ju heller aldrig varit aktuellt för MX-5. Istället är det körglädje och kurvprestanda som räknas. Mazda har länge förnekat alla rykten om att det ska komma en starkare MX-5, kanske med namnet MPS, som prestandaversionerna av Mazda 3 och Mazda 6 har hetat.

Alla fakta och bilder: Här är nya Mazda MX-5
Vi provkör Mazda MX-5 – bättre än någonsin!

Men nu kan det bli ändring. Utvecklingschefen Nobuhiro Yamamoto och pr-chefen Kudo Hidetoshi har båda hintat om att det eventuellt kan dyka upp en turboladdad MX-5 framöver. Det kommer i så fall inte ske nu direkt, utan om några år när MX-5-programmet behöver en uppdatering för att hållas fräsch.

Mazda har annars övergett turbo i bensinmotorerna, utom i prestandamodellerna med namnet MPS, eftersom utvecklingschefen tycker att motorerna blir ”för komplexa” och då får kvalitetsproblem. Därmed går Mazda emot nästan hela branschen – de flesta konkurrenter har gått över till mindre, överladdade motorer istället för sugmotorer.

Om Mazda väljer att lansera en ”MX-5 MPS” kan den dock få turbomotor.

”Om vi kan uppnå vad vi vill – alltså snabb respons, låg vikt och mycket effekt med bra prestandakänsla – med en sugmotor, behöver vi ingen turbo. Men om vi vill ha ännu mer effekt och om vi inte är nöjda med sugmotorn kan vi börja tänka på turbo”, har Nobuhiro Yamamoto sagt, skriver Drive.

Vi provsitter nya Mazda MX-5 – och kollar in överraskningen i Mazdamontern
Annons
Annons
Rulla till toppen