Snart premiärdags för helt nya Audi A4 Allroad

Audi ska locka svenska kombiköpare med nya A4 Allroad. Väljer du den före Passat Alltrack?
Annons

Även om suv-försäljningen går som tåget är det många bilköpare – åtminstone här i Sverige – som hellre kör en kombi, och gärna en upphöjd kombi med lite lätta terrängattribut.

Volvo XC70 och Audi A6 Allroad har länge konkurrerat om samma köpare och sedan några år finns också Volkswagen Passat Alltrack och Audi A4 Allroad. Som om inte det vore nog finns nya uppstickare som Volvo V60 Cross Country.

Därför är det ingen överraskning att det kommer en ny upplaga av Audi A4 Allroad. Modellen utvecklas just nu och borde inte ligga alltför långt bort i planeringen.

Audi A4 har nyligen visats upp i både sedan- och kombiutförande och A4 Allroad får förstås också ta del av alla nyheter i senaste generationen A4. Det innebär bland annat lägre vikt tack vare den nya plattformen, mycket ny teknik (som digitala instrument och autobromssystem) samt ett uppdaterat motorutbud.

Snart premiärdags för helt nya Audi A4 Allroad

Audi A4 Allroad 2016: Design

Precis som tidigare får Audi A4 Allroad högre markfrigång, hasplåtar fram och bak och extra plastdetaljer på sidorna. Med bredare hjulhus och den särskilda Allroad-grillen i fronten ska A4 Allroad ge ett bekant men ändå annorlunda intryck jämfört med ”vanliga” A4 Avant. 

Interiören lämnas däremot i princip orörd. Förutom ett och annat Allroad-emblem på instrumentpanelen bjuder Audi förmodligen inte på några särskilda interiördetaljer som är unika för A4 Allroad. Men interiören är ändå en av bilvärldens bästa, enligt Erik Trulsson, som nyligen provkört Audi A4.

”Materialvalen är så klart utsökta och vippknapparna för klimatanläggningen har nu fått en touchfunktion”, sa han i den första provkörningsrapporten.

Audi A4 Allroad 2016: Motorer och teknik

Instegsmotorn på 1,4 liter hamnar inte i A4 Allroad men i övrigt delas motorutbudet med A4 sedan och Avant.

Det innebär en 2,0-liters TFSI-motor på 190 eller 252 hästkrafter på bensinsidan, men det lär vara dieselmodellerna som blir populärast. Där finns en fyrcylindrig 2,0-litersmotor och en sexcylindrig 3,0-litersmotor. Effekten ligger på 150, 190, 218 eller 272 hästkrafter.

Eventuellt kan det dyka upp en instegsversion med enbart framhjulsdrift, men annars förväntar vi oss att fyrhjulsdriftssystemet Quattro blir standard.

Plattformen har stöd för laddhybridteknik, men det är osäkert om A4 Allroad får ta del av den.

Audi A4 Allroad 2016: Premiär och lansering

Audi visar upp nykomlingen under 2016, men det är inte helt klart när. En inte alltför vild gissning är att det blir under Genèvesalongen 2016 som öppnar på våren. Det skulle i så fall kunna innebära försäljningsstart – och ett utförligt test i auto motor & sport – i augusti eller september.

Frågan är vad du väljer – nya A4 Allroad eller den något billigare Volkswagen Passat Alltrack? Eller kanske Volvo V60 Cross Country, eller något helt annat? Kommentarsfältet är öppet!

Om inte en upphöjd terrängkombi faller dig i smaken kommer förstås också en ny upplaga av Audi A5 med samma teknik som i A4.

Audi A4 Allroad 2016: Pris

Förra generationen kostade 21.600 kronor mer än Audi A4. Om det prispåslaget följer med till nya generationen innebär det ett pris på 399.600 kronor för modellen som lär sälja bäst här i Sverige, A4 Allroad 2,0 TDI Quattro med 190 hästkrafter och den sjustegade dubbelkopplingslådan S-tronic.

Snart premiärdags för helt nya Audi A4 Allroad
Annons
Annons
Rulla till toppen