BMW 2-serie Gran Coupé utmanar Mercedes CLA

Frågan är om den blir bakhjulsdriven eller framhjulsdriven?
Annons

BMW verkar vara lite avundsjuka på Mercedes framgångar med coupésedanmodellerna CLS och CLA. Efter 6-serie Gran Coupé och 4-serie Gran Coupé kommer nu också en coupéversion av BMW 2-serie.

Men vänta nu – BMW planerar ju också en sedanversion av 1-serien. Men modellerna ska ändå inte kannibalisera på varandra. 2-serie Gran Coupé blir det lite läckrare designvalet med högre pris. 1-serie sedan får bättre utrymmen och en lite lägre prislapp.

BMW 2-serie Gran Coupé utmanar Mercedes CLA
Det som ska locka köpare till BMW 2-serie Gran Coupé blir alltså främst designen, med snygga coupélinjer och ett lite lägre och bredare intryck än 1-serie sedan. Illustration: Schulte Design

Det har ryktats om att BMW 2-serie Gran Coupé ska bygga på samma plattform som 3-serien och att den därmed blir bakhjulsdriven. Det har BMW:s utvecklingschef, Klaus Fröhlich, själv bekräftat för tyska auto motor und sport.

Om det verkligen blir så är oklart – kanske vore det rimligare att 2-serie Gran Coupé baseras på samma plattform som 2-serie Active Tourer och nästa 1-serie, vilket i så fall innebär att den blir framhjulsdriven som standard, precis som konkurrenten Mercedes CLA. Den bakhjulsdrivna plattformen, som kallas 35up, är alltså tänkt för 3-serien och större modeller.

Köregenskaperna ska bli lite sportigare och motorerna hämtas förmodligen från resten av 2-seriemodellerna. Det innebär dieslar på mellan 140 och 220 hästkrafter samt bensinare på mellan 140 och 250 hästkrafter. Den minsta bensinmotorn blir trecylindrig.

Toppmodellen blir M235i Gran Coupé med en bensinturbosexa på över 300 hästkrafter.

Det verkar inte helt bestämt när BMW 2-serie Gran Coupé ska visas upp, men förhoppningsvis kan vi förvänta oss en försmak på hur den kommer se ut i form av en konceptbil under 2016.

Annons
Annons
Rulla till toppen