Jaguar ska lansera en ”revolutionerande” elbil

Den här gången är det Jaguars tur att utmana Tesla med en elsuv. Premiären ligger inte långt borta.
Annons

Plötsligt vill alla ha en utmanare till Tesla i modellprogrammet. Audi utvecklar en eldriven suv som redan visats upp i konceptform, med 500 hästkrafter och en räckvidd på över 50 mil. Porsche har presenterat superläckra Mission E och även Volvo har planer på en helt eldriven bil.

Nästa biltillverkare som ska bjuda Tesla på konkurrens är Jaguar, som planerar en eldriven suv för lansering 2017, skriver Autocar. Designen kallas ”radikal” och ska delvis hämtas från Jaguar C-X75 och formspråket ska bli minst lika nyskapande som för BMW i3 och i8.

Jaguars nya eldrivna suv får många likheter med Tesla Model X och Audi Q6: priset hamnar på omkring 800.000 kronor och räckvidden på 50 mil.

I övrigt finns inga säkra uppgifter på vilken teknik som Jaguars elsuv ska bjuda på. Det ryktas dock om fyra elmotorer, en vid varje hjul, monterade långt in på axeln för att inte motorerna ska öka den ofjädrade vikten ute vid hjulen.

Jaguar ska lansera en
Designinspirationen för den nya suven hämtas delvis från konceptbilen C-X75.

Den utvecklade batteritekniken gör att fler bilköpare nu accepterar en elbil – och då ska alltså även Volvo lansera en elbil.

”Vi är helt säkra på att tio procent av Volvos globala försäljning består av eldrivna bilar 2020”, har Volvochefen Håkan Samuelsson sagt.

Så här ser tidslinjen för de nya elbilarna ut, efter lanseringen av Tesla Model X.

2017: Jaguars elsuv
2018: Audi E-tron Quattro (Q6)
2019: Volvos nya elbil

Annons
Annons
Rulla till toppen