Frågetecken bakom Nevs jätteorder

Kinesiska Panda New Energy, som beställt elbilar för 100 miljarder kronor från Nevs, har uppgivit en adress som inte finns i Pekings företagsregister. Men Nevs vd Mattias Bergman är inte oroad. En kinaexpert bekräftar att frågetecknen inte behöver betyda att bolaget är suspekt.
Annons

Förra veckan meddelande Nevs den glada nyheten att Panda New Energy hade lagt en jätteorder värd 100 miljarder kronor. Nevs ska under en femårsperiod leverera 150.000 elbilar och fabriken i Trollhättan ska tillverka karosserna.

Det finns dock en del frågetecken kring affären, framför allt kring det nyregistrerade kinesiska Panda New Energy. Företaget registrerades på en adress utanför Peking i september och godkändes den 16 december, en dag innan jätteavtalet med Nevs blev klart. Det som kan tyckas märkligt är att bolaget inte är känt på den aktuella företagsparken, varken adressen, företaget eller de namn som uppgivits av Panda New Energy finns i företagsparkens databas, skriver Sveriges Radio.

Men Nevs vd Mattias Bergman oroas inte av uppgifterna, utan pekar på att initiativet till affären togs av en välkänd finansman.
”Jag vet att våra ägare – som består av både kinesiska staten, staden Tianjin och entreprenören – under en lång tid har fört en dialog med Panda New Energy”, säger han till TT.

Kinaexperten Frédéric Cho menar han att det inte alls behöver finnas något suspekt bakom bolaget Panda New Energy.
”Adressen må vara skum men det behöver inte innebära att bolaget Panda New Energy är skumt. Min gissning är att det har gått så snabbt, att det kommit som ett direktiv från högsta instans i Kina om att man ska öppna upp den här sektorn för företag”, säger Frédéric Cho till Ekot. 

Annons
Annons
Rulla till toppen