Focus RS-chefen dissar snabba varvtider på Ringen

"Den här typen av bil blir inte gjord med nio-till-fem-ingenjörer. Du måste ha lite bensin i blodet", säger projektledaren.
Annons

Ford Focus RS är en av bilarna som åtminstone vi på redaktionen ser fram emot mest under 2016. Toppmodellen i Focusprogrammet har numera fyrhjulsdrift och 350 hästkrafter – detta blir en tuff utmanare i super-GTI-klassen.

Projektledaren bakom Ford Focus RS heter Tyrone Johnson och är extremt frispråkig i en intervju med Evo.

”Folk frågar hela tiden vad bilens varvtid på Nürburgring är. Jag är inte alls intresserad av det. Om en ägare tar sin Focus RS till Ringen och någon säger att den är tio sekunder långsammare än en Mercedes eller Audi vill jag att ägaren ska säga ’jag bryr mig fan inte, jag ska åka igen!’.”

Ja, som du märker verkar inte pr-avdelningen ha haft så mycket att säga till om när Tyrone Johnson får prata.

”Focus RS har väldigt låg volym och alla i bolaget är intresserade av den. Förra modellen blev en succé så nu vill alla hjälpa till. Den här typen av bil blir inte gjord med nio-till-fem-ingenjörer. Du måste ha lite bensin i blodet”, säger han.

Fyrhjulsdriften är kontroversiell eftersom den ökar vikten. Förra Focus RS-modellen hade framhjulsdrift med en avancerad diff som fördelade kraften. Tyrone Johnson hade tidigt bestämt sig för att den nya RS-modellen skulle ha fyrhjulsdrift och en kollega till honom krävde att det skulle vara ett ”riktigt” system.

”Vi vill inte ha ett typiskt fyrhjulsdriftssystem. Vi byggde faktiskt en prototyp med ett Haldexsystem och sa att ’det där ska vi inte ha, det var tråkigt’. Golf R och Mercedes-AMG är fina bilar men när det gäller dynamik är vi i en annan liga.”

”Haldex är bra när det gäller grepp men när det gäller köregenskaper och sättet som det hanterar understyrning på är det ganska tråkigt.”

Annons
Annons
Rulla till toppen