Problemen för Top Gear hopar sig – går det att lösa?

Vi väntar alla otåligt på nya Top Gear med Chris Evans som programledare. Produktionen av de nya avsnitten har startat men får vi tro ryktena går det inte bra. Ingen kan något om bilar och Chris Evans kraschade en ny Jaguar redan vid första filmningen. Dessutom blandar sig BBC i alla idéer och vill ha Top Gear "mera PK", alltså politiskt korrekt.

Problemen för Top Gear hopar sig – går det att lösa?

Brittiska kvällstidningar brukar ju vara ganska frispråkiga och den långa artikeln i "The Sun" om läget hos Top Gear är inget undantag. Där beskrivs ett produktionsteam där ingen kan något om bilar och BBC:s programdirektör Kim Shillinglaw kör Top Gear från baksätet – vilket driver nya programledaren Chris Evans till vansinne.

Chris Evans villkor för att ta över Top Gear efter Jeremy Clarkson och radarparet James May och Richard Hammond var att han hade full kontroll över utformningen. Eftersom Chris Evans dessutom till sin natur är något av ett "kontrollfreak" så har det skurit sig rejält i samarbetet med Kim Shillinglaw. Ovanpå det vill inte BBC att Chris Evans fortsätter med sitt populära radioprogram, något som lett till en frontalkrock mellan parterna.

Pressen utifrån på Chris Evans att göra något eget – och helst ännu bättre – av Top Gear är stor. Nyligen presenterade Chris Evans sina tre "hjälpredor" i form av Chris Harris, Sabine Schmitz och David Coulthard. Men stora delar av produktionsteamet måste byggas upp på nytt och där är bilkunskaperna inte stora, om vi får tro tidningen The Sun. Det gamla produktionsteamet var ett väloljat maskineri med lång erfarenhet av att lösa de mest omöjliga problem. Det berättas att första filmdagen på testbanan så "kraschade" Chris Evans en ny Jaguar.

BBC vill ha mer att säga till om när det gäller "nya Top Gear" eftersom man vet hur det gick när Clarkson fick härja fritt. Top Gear ska blir mera politiskt korrekt, PK. Men bristerna i ämneskunskaperna gör det svårt, BBC har fått rådgöra med tidningsredaktionen för att hitta uppslag till TV-showen.

Programledaren Chris Evans har varit öppenhjärtig när han fått frågor från media och bland annat berättat att första avsnittet av nya Top Gear ska sändas 8 maj – något som inte alls är officiellt, från BBC. Den typen av information ger man inte bort i förväg, eftersom det ger konkurrenterna en möjlighet att svara med motdrag.

Top Gear är viktigt för BBC på flera sätt, inte minst ekonomiskt. När det gäller försäljning till andra TV-bolag är Top Gear det mest kända varumärket som dessutom genererar mycket sidoinkomster i form av DVD-försäljning, böcker, tidningar och liknande.

Pressen på BBC blir inte mindre av att Jeremy Clarkson, James May och Richard Hammond är i full färd med att producera material till amerikanska Amazon. Top Gear får tuff konkurrens i framtiden, även det är något nytt. BBC:s talespersoner har hittills avböjt att kommentera uppgifterna från The Sun, eftersom man anser dem vara spekulativt skvaller.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Det blir annorlunda, men jag tror att Chris Evans blir en bra programledare för Top Gear!
81
416