Takbox kan vara en livsfara: "Flera får usla testresultat"

De dyraste takboxarna får problem i krocktestet – boxarna lossnar och skidorna flyger ut som projektiler.

Sportlovet närmar sig och det är takboxarnas högsäsong. Nu lastas boxarna fulla med skitutrustning och annat för en vecka i fjällen.

Men många takboxar klarar inte en krock utan skickar iväg skidor och pjäxor som projektiler. I värsta fall lossnar hela takboxen från bilen, visar en ny granskning gjord av Testfakta.

"Flera av boxarna får usla resultat – antingen far de av biltaket eller så öppnas boxen och hela lasten kastas ut. Vid en verklig krock skulle det kunna få mycket allvarliga konsekvenser", skriver Testfakta.

"Det som kan hända är att lasten far in igenom vindrutan på en annan bil. Får du en skida i kroppen kan det vara direkt dödande", säger Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam.

Testerna gjordes både med en last på 50 kilo och med maxlasten, oftast 75 kilo, i 40 km/h. Enligt Anders Kullgren är det en hastighet som en takbox borde klara.

Testet visar att det bara är boxen från Thule som klarar krocken. Boxarna från Jula och Biltema är betydligt billigare och klarar testet nästan lika bra.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag kör ibland med takbox.
83
85