Kraschkungen Pastor Maldonado lämnar Formel 1 – ersätts av Magnussen

Pastor Maldonado har döpts till "Kraschkungen" efter sina många sammanstötningar under fem år i Formel 1. Men säsongen 2016 blir förhoppningsvis mindre drabbad av olyckor då Maldonado nu officiellt meddelat att han lämnar F1. Ersättare i Renault-teamet blir dansken Kevin Magnussen.

Kraschkungen Pastor Maldonado lämnar Formel 1 – ersätts av Magnussen
Pastor Maldonado kör ihop med Esteban Gutierrez under Silverstones GP 2014. World Copyright: Charles Coates/LAT Photographic.

Mer pengar än talang, brukar man säga om Pastor Maldonado.

Det finns flera sajter på nätet som skojar friskt med Pastor Maldonado och hans oförmåga att undvika kollisioner med sina kollegor i Formel 1. En del hävdar att Maldonado inte ens skulle kunna köra kundvagn i en livsmedelsaffär utan att skrota den totalt. Det finns en "kraschräknare" och även en sajt med bilder på nya saker Maldonado kan krocka med.

Våren 2015 kom Pastor Maldonado med en egen, intressant förklaring till de många krascherna. "Jag har störst kulor", sa han i en intervju och menade att det behövs för att hitta gränsen.

De elaka kommentarerna kring Pastor Maldonado späddes också på av ekonomiska rykten. Man hävdade att det alltid skulle finnas en ledig stol hos ett F1-team med dålig budget då Maldonado betalade bäst. Var pengarna kom ifrån har diskuterats men oljeindustrin i hemlandet Venezuela är en av sponsorerna som pekats ut.

När nu Pastor Maldonado officiellt bekräftar att han inte fortsätter i Formel 1 under 2016 kan vi som av en händelse konstatera att oljepriserna är nere på historiskt låga nivåer. Och i rättvisans namn måste vi säga att Pastor Maldonado fakriskt har tagit en del poäng under de fem år han kört F1, kört in på pole en gång och även vunnit ett lopp – i Spanien 2012.

Vad som nyligen blev officiellt är vilka som ersätter Pastor Maldonado hos Renault (tidigare Lotus). Som flera källor trodde på förhand blir det dansken Kevin Magnussen. Den lovande talangen körde första F1-säsongen 2014, tog 55 poäng det året och ersatte Fernando Alonso hos McLaren i början av 2015 (ett lopp). Kevin Magnussen får britten Jolyon Palmer som teamkamrat. Även Jolyon är son till en före detta F1-förare, Jonathan Palmer.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tycker synd om Pastor Maldonado, inte lätt att ha för stora ballar...
28
168