Officiell: Seat Ateca är en spansk Volkswagen Tiguan

Nya suven bjuder inte på några större designöverraskningar – men däremot en smart säkerhetsfunktion som kan rädda liv.

Officiell: Seat Ateca är en spansk Volkswagen Tiguan

Seat har haft gott om tid att fundera ut hur den nya suv-modellen ska se ut. Första gången vi skrev om Seatsuven var för fyra år sedan när konceptbilen IBX visades upp. Men det är alltså först nu som Seat ger sig in i Europas hetaste bilsegment.

Suvarna håller på att ta över försäljningsstatistiken fullständigt och därför är det inte konstigt att Seat, som enligt vissa har haft svårt att hitta sin nisch i Volkswagenkoncernen, nu släpper en ny suv-modell. Försäljningsmarginalen är också högre än för en vanlig halvkombi.

Bilmodellerna som bygger på MQB-plattformen brukar ha större bagageutrymme än konkurrenterna. Seat Ateca rymmer 510 liter (eller 485 med fyrhjulsdrift) vilket är 80 liter mer än Nissan Qashqai.

Seat Ateca får fyrhjulsdrift som tillval på dieselmodellerna och hamnar i samma storleksklass som Nissan Qashqai. Seat Ateca bygger på Volkswagens MQB-plattform vilket innebär att den till stor del får samma motorutbud som de andra MQB-bilarna.

Instegsmodellen får en trecylindrig bensinmotor med turbo på 115 hästkrafter men de flesta lär välja den större, fyrcylindriga 150-hästarsmotorn (där två av cylindrarna stängs av när de inte behövs) eller någon av dieselmotorerna på 115, 150 eller 190 hästkrafter.

Skulle inte det räcka ryktas det också om en snabbare Cupraversion av Seat Ateca, men den är inte bekräftad.

En trend som även Seat nu hoppar på är markbelysningen på backspeglarna som tänds när föraren låser upp bilen. Där projiceras bilens konturer med hjälp av led-lampor. Även framtill finns led-strålkastare som tillval.

Interiören följer med från Seat Leon. Infotainmentsystemet har stöd för både Apple CarPlay och Android Auto.

Seat Ateca har också kökörningsassistent som klarar hastigheter upp till 60 km/h och ett nödsystem som kan upptäcka om föraren har somnat eller svimmat. Då pulserar bromspedalen och bilen stannar om föraren inte reagerar.

"Seat Ateca ger oss en bra ingång på tjänstebilsmarknaden och med exempelvis TSI 150- eller TDI 190-versionerna med DSG-växellåda och fyrhjulsdrift i Xcellence-utförande har vi en perfekt bil att erbjuda tjänstebilsföraren", säger Per Brinkenberg, märkeschef på Seat i Sverige.

Lanseringen av Seat Ateca sker i slutet av augusti och bilen går att beställa i slutet av april. Priserna är ännu inte klara.

Läs också om syskonmodellen Volkswagen Tiguan som vi redan har provkört.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag älskar suvar!
108
46