Koenigsegg har fredagsmys inför Genèvesalongen

Förra året slog Koenigsegg världen med häpnad när de visade nya Regera på Genèvesalongen. Med tanke på den här filmen är vi mycket spända på vad de har beredskap för oss i år.
Annons

Koenigsegg har fredagsmys inför Genèvesalongen
Skruva upp ljudet och känn kraften. (Obs se filmen nedan!)

På sin officiella twittersida skriver Koenigsegg: ”Geneva is coming! How about a little testing first? I couldn’t resist filming this as I left the office!”

Filmen som omnämns och som vi kan se nedan är mycket hemlighetsfull. Vi ser en retligt liten del in i ett garage och några sekunder in i filmen hör vi en formidabel kraft släppas lös. Notera även röken, det är nästan lite spökligt.

Skruva upp volymen och lyssna! Det kan väl knappast vara något annat än växlingslösa Regera? (Texten fortsätter nedanför filmen.)

Ett annat rykte som cirkulerat är att Koenigsegg äntligen är klara att visa upp en seriemässig motor med ”Freevalve”, det som man brukar beskriva som fria ventiler – sådana som inte styrs av en kamaxel. Titta på videon längst ner på sidan så får ni en närmare titt på tekniken. Tekniken har utvecklats av ett dotterföretag till Koenigsegg, FreeValve AB.

Christian von Koenigsegg diskuterade Freevalve-tekniken i en så kallad frågestund med läsarna i augusti 2015. Han berättar där att de konverterade en Saab 9-5 till att arbeta med fria ventiler för åtta år sedan. Det var ”generation 3” av tekniken och man förbättrade ventilerna till fjärde generationen. Då blev tekniken intressant för andra aktörer inom bilindustrin men de ville ha en lägesgivare för ventilerna för att exakt kunna följa rörelserna.

De här lägesgivarna var svåra att anpassa. För stora, dyra, klumpiga, och så vidare. I fyra år sökte Koenigsegg efter den perfekta givaren ända tills en av de anställda kläckte idén för en helt ny typ av ”beröringsfri positionsgivare” för metall. Koenigsegg tog patent på givaren och använde den i generation fem. Lägesgivaren mäter 100.000 gånger per sekund och har en noggranhet på en tiondels millimeter.

Generation fem fungerade riktigt bra men var inte anpassad till massproduktion. Idag har man nått till generation sex och de är mogna för serieproduktion. Kanske också mogna att visa upp på Genèvesalongen?

Annons
Annons
Rulla till toppen