James Bonds unika Aston Martin DB10 såld till mystisk samlare

När det gäller brittiska mästerspionen James Bond finns det samlare som är beredda att betala stora pengar. Mest värdefulla är bilarna som medverkat i filmerna och nyligen såldes denna unika Aston Martin DB10 för ett mångmiljonbelopp långt över prognosen. Men vem är köparen?

James Bonds unika Aston Martin DB10 såld till mystisk samlare

Aston Martin byggde tio exemplar av specialmodellen DB10 till senaste James Bond filmen "Spectre". Som alla vet är DB10 en bil som inte finns, så att säga, då Aston Martins modeller alltid har ojämn siffra: DB7, DB9 och snart är det premiärdags för DB11.

Ni som redan sett Bond-rullen har nog gissat er till att det blev vissa förluster i filmarbetet. I själva verket var det bara två Aston Martin DB10 som överlevde actionscenerna och de har använts för att marknadsföra filmen.

Aston Martin bestämde sig för att sälja en av de två bilarna och behålla den andra. Intäkterna från försäljningen ska oavkortat gå till franska Médecins Sans Frontières, alltså Läkare Utan Gränser. Prognosen var att priset kunde krypa upp mot en till 1,5 miljoner pund, men slutpriset blev mycket högre än så.

Efter en intensiv budgivning mellan flera intressenter kom chockbudet som ingen kunde matcha: 2.434.500 pund! Det är 29,5 miljoner kronor med dagens valutakurs. Budgivaren fanns i lokalen i London men om det var ett ombud eller nya ägaren är inte känt, något namn har inte framkommit. Flera andra föremål med anknytning till Bond-filmen såldes och sammanlagt fick man in 2,8 miljoner pund till Läkare Utan Gränser.

Filmbilen Aston Martin DB10 är inte en DB9 i grunden, som många trott, utan en V8 Vantage N430. Designen är helt unik – gjorde av Marek Reichman – och karossen är tillverkad i kolfiber.

Aston Martin DB5 tillverkades mellan 1963–1965 och var mer att betrakta som en uppdatering av DB4 (1958–1963). Men DB5 blev den mest använda Bond-bilen av alla och finns med i sex filmer, från Goldfinger till Skyfall. I det sistnämnda fallet var det dock en 3D-printer som skapat den stackars bilen som blev fullständigt sönderskjuten i filmen. En av dessa DB5-bilar såldes 2010 för 2,6 miljoner pund. 

DB5 följdes av DB6 mellan 1965–1971. Sen hade Aston Martin några skakiga år och köptes slutligen upp av Ford. Aston Martin DB7 ryckte upp märket och blev en succé, det såldes 7.000 bilar mellan 1994–2004. Efterföljaren DB9 började tillverkas 2005 och har producerats fram till vår tid.

På Genèvesalongen är det dags att presentera helt nya DB11 och söker ni på detta namn finns det en del bilder som halkat ut på nätet.

Ni som vill dregla mer över Aston Martin DB10 får inte missa filmerna nedan. Rutan längst ner inleds med reklambilder men är hämtad från Jay Lenos Garage och han skärskådar DB10 i alla dess detaljer tillsammans med designern Marek Reichman, missa inte det.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
En snygg gest. Bra med pengar för en Bond-bil men det går till välgörenhet. Tummen upp!
176
3