Skrämmande siffror: Så få tvingas "blåsa"

Att trafikpoliserna blir färre har vi rapporterat tidigare. Men nu visar skrämmande siffror hur illa det verkligen är. Polisens nykterhetskontroller har minskat dramatiskt och rattfulla förare riskerar väldigt liten risk att få "blåsa". 

I januari 2016 minskade antalet utandningsprov med 75 procent, enligt en rapport från SVT.

I januari 2015 gjordes drygt 123.592 utandningsprov i Sverige. I januari 2016 var det knappt 31.000 utandningsprov, en minskning med 75 procent, rapporterar SVT Nyheter. På en del platser i landet är siffrorna ännu högre, exempelvis i polisområdet Stockholm norr som gjorde 85 procent färre utandningsprov.

"Det är ju lättare för folk att köra berusade i trafiken eftersom det är svårare att upptäckas", säger en stockholmspolis som vill vara anonym till SVT Nyheter.

Den främsta orsaken till att färre får blåsa är att det i den nya polisomorganisationen som genomfördes under 2015 inte längre finns renodlade trafikpoliser. Det i kombination med att polisen satsat stora resurser på förhöjt terrorhot och stora id-kontroller. 

"Polisen måste prioritera, vi räcker inte till att göra allting. Då kan alkoholutandningsprov, viss trafikövervakning och mängdbrott få stå tillbaka för andra brott som bedöms viktigare", säger Göran Bolinder, enhetschef på polisen i Stockholm.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag har fått "blåsa" i en poliskontroll under 2016.
16
117