Svenske Bo Andersson får sparken från ryska Avtovaz

Bo Andersson, som kallats den mäktigaste svensken inom internationell bilindustri, får sparken. Andersson var koncernchef för Rysslands största biltillverkare Avtovaz, som bland annat tillverkar Lada.

Bo Andersson har tidigare varit inköpschef med totalansvar för GM Group. Han rankades då som "världens mäktigaste inköpare" med en årlig budget på över 100 miljarder dollar.

Förra veckan gick ryktet att svenske Bo Andersson hängde löst hos ryska Avtovaz. I helgen rapporterade så Wall Street Journal att han får sparken, vilket bekräftades idag, måndag, av den ryska biltillverkaren. 

I ett pressmeddelande skriver Avtovaz att styrelsen planerar ett möte nästa vecka, där en ersättare väntas pekas ut.

Bo Andersson tog över styret i den ryska delstatliga biltillverkaren Avtovaz för två år sedan och tog i med hårdhandskarna direkt. Han har i dag gjort sig av med 25.000 anställda, stängt fabriker och infört fyradagars vecka.

Men det har uppenbarligen inte varit tillräckligt för att vända de usla finansiella resultaten.

Beskedet att Andersson får sparken kommer efter redovisningen av en rekordförlust för Avtovaz, som kontrolleras av ett holdingbolag, där Renault-Nissan är majoritetsägare. Resultatet har tvingat fram en nedskrivning av aktievärdet med 70 procent för Renault-Nissan skriver Di.se.

Avtovaz har drabbats mycket hårt i den ryska recessionen, med vikande försäljning.

Bo Andersson har tidigare varit koncernchef för ryska fordonsbolaget Gaz Group och haft chefspositioner inom GM-koncernen. Hans kontrakt med Avtovaz löper ut i december i år.

Jag tror Bo Andersson har gjort ett så bra jobb det går med Avtovaz.
289
20
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!