Fel färg på bilen gör den svårsåld – och minskar värdet

Fel färg på bilen gör den svårsåld – och minskar värdet
Fel kulör kan göra bilen svårsåld. Vill man vara säker är rosa och orange två kulörer som ska undvikas.

När det gäller design och smak ska man akta sig noga för att använda pekpinnar. Det finns inga rätt eller fel, bara en väldig massa personlig smak.

Dock finns det undantag även från denna regel och det kan direkt påverka innehållet i din plånbok. Vi pratar förstås om bilkulör och hur den påverkar både bilens attraktion och värde.

Bilauktionsföretaget KVD har gett TNS Sifo i uppdrag att ta reda på vilka kulörer som kan avskräcka vid ett bilköp. Totalt intervjuades 1.160 personer i åldern 15–79 år som rekryterades slumpvis över hela landet. Intressant nog blev det en del skillnader mellan män och kvinnor, 63 procent av männen uppgav att fel färg kunde avskräcka vid ett bilköp medan procentsatsen för kvinnorna var 51 procent.

Att orange är den mest "hatade" kulören hos kvinnor kommer kanske som en överraskning men inte oväntat var rosa den bilfärg som männen var mest tveksamma till. Att städa bilen och ge ett välvårdat intryck vid försäljning är förstås viktigt och även här bekräftades våra fördomar – 63 procent kvinnorna tyckte att en ostädad bil avskräcker medan siffran för männen var 55 procent.

"När du ska köpa en ny begagnad bil är det viktigt att tänka på att den också ska kunna säljas den dag man vill byta," säger Benny Karlsson marknadschef på KVD. "Att köpa en bil med en färg som sticker ut kan bli ett problem. Det är också viktigt att tänka på att det inte finns begynnande rost och att bilens funktioner fungerar eftersom det är saker som får många köpare att backa ett köp."

Lite småtråkigt men smartast är att välja en bil med kulören silver metallic. Även svarta och blå (mörkblå?) bilar är lätta att sälja. Vill man ha en väldigt speciell kulör på sin bil kan det vara anledning att överväga foliering istället. Den skyddar originallacken och går att ta bort när bilen ska säljas. Kostar några tusenlappar men ökar värdet på bilen och gör den mer lättsåld som begagnad.