Presidenten drar in Renaultchefens feta lön

Renaults koncernchef Carlos Ghosn ska bli rikligt belönad, tyckte styrelsen, och föreslog en lön för 2015 på 7,2 miljoner euro (67 miljoner kronor). Men på...
Annons

Renaults koncernchef Carlos Ghosn ska bli rikligt belönad, tyckte styrelsen, och föreslog en lön för 2015 på 7,2 miljoner euro (67 miljoner kronor). Men på årsstämman röstades förslaget ner av aktieägarna, som tyckte det var alldeles för mycket.

Det hindrade dock inte styrelsen att strunta i aktieägarnas beslut och hålla fast vid sitt ursprungliga förslag. Det fick Frankrikes socialistiska president François Hollande att surna till rejält:

”Det finns något som heter gott uppförande,” sa François Hollande i en radiointervju. ”Används inte det blir det konsekvenser. Om inte styrelsen reagerar kraftfullt blir första steget att se till att aktieägarnas beslut blir bindande.”

Förutom sin lön för jobbet som koncernchef för Renault får Carlos Ghosn även åtta miljoner euro i lön för sitt parallella uppdrag som chef för Nissan.

Franska staten äger cirka 18 procent av rösterna i Renault och har vid ett flertal tillfällen haft synpunkter på hur verksamheten ska skötas. Att flytta ut arbetstillfällen från Frankrike till andra länder är till exempel inte populärt.

Presidenten drar in Renaultchefens feta lön
”Passa er, Renault” verkar vara president François Hollandes budskap. Frågan är om det biter? Foto: Thierry Chesnot/Getty Images.
Annons
Annons
Rulla till toppen