Top Gear sågades – men nya Extra Gear är riktigt bra

Säsongspremiären för Top Gear togs inte emot nådigt. Första avsnittet, som sändes i söndags, har fått hård kritik som allt för blekt och inte tillräckligt...
Annons

Säsongspremiären för Top Gear togs inte emot nådigt. Första avsnittet, som sändes i söndags, har fått hård kritik som allt för blekt och inte tillräckligt självständigt från Jeremy Clarksons ”original”. Kvällstidningen Daily Mail satte den föga smickrande rubriken ”Flop Gear” i sin recension.

Kanske får Top Gear upp ångan när nya programledaren Chris Evans blir lite mer varm i kläderna. Som mest hade Top Gear 350 miljoner tittare på sex kontinenter, och de siffrorna får Chris Evans svårt att nå. Premiärprogrammet sågs av 4,3 miljoner tittare i Storbritannien, vilket är den sämsta siffran som Top Gear haft på över tio år.

Men allt är inte mörker. Parallellt med Top Gear producerar tv-bolaget BBC ett ”bakom-kulisserna-program” som man fiffigt nog döpt till ”Extra Gear”. Och till skillnad mot Top Gear, som ännu så länge bara går att se i Storbritannien, är det nya Extra Gear fritt fram att se för alla på BBC Three. Programmet går även att se med appen ”BBC iPlayer” som finns till iOS och Android, men den fungerar numera bara i Storbritannien.

Tyvärr har BBC ”stängt in” sin filmspelare iPlayer så att den fungerar endast om man befinner sig i Storbritannien. Men man behöver bara använda en sökmotor för att finna svaret på hur detta går att kringgå. Vill du se Extra Gear här i Sverige – eller något annat av det som BBC lägger ut som playprogram – kan du ladda hem tillägget Hola till din webbläsare (Firefox, Chrome eller liknande). Det här är en gråzon och vi vill inte uppmana någon till olagligheter, men möjligheten finns.

Extra Gear ska ge oss en inblick i inspelningarna av Top Gear men programledarna Rory Reid och Chris Harris bjuder på mycket mer än så. Vi får följa Chris Harris provkörning av Ariel Nomad och bjuds på ett ”hemma-hos” där Sabine Schmitz visar upp sina hemtrakter. Programmen läggs eventuellt upp på Top Gears YouTube-kanal också, men i skrivande stund har det inte skett.

De två programledarna Rory Reid och Chris Harris har redan hittat en smittande skämtsam samtalston och en del kritiker undrar om inte BBC gjort fel. Borde inte Extra Gear vara det nya Top Gear istället? Följ länken nedan och titta på första avsnittet, visa sedan med gasa/bromsa vad du tycker.

 

Live länk: Se nya Extra Gear hos BBC Three

 

Annons
Annons
Rulla till toppen