Volkswagen tvingas betala miljarder till bilägarna

I korthet • Volkswagen har nått en uppgörelse för dieselbilsägarna i USA. Den omfattar totalt 125 miljarder kronor. • Bilägarna får som mest 85.000 kronor...
Annons

I korthet

• Volkswagen har nått en uppgörelse för dieselbilsägarna i USA. Den omfattar totalt 125 miljarder kronor.

• Bilägarna får som mest 85.000 kronor i ersättning och kan sälja tillbaka sin bil till Volkswagen.

• Nu höjs röster från EU-håll om att även europeiska bilägare ska få ersättning.

Volkswagen har nått en uppgörelse för att kompensera amerikanska dieselbilsägare. Detta är ännu inte officiellt från Volkswagen utan uppgifterna kommer från nyhetsbyråerna AP och Reuters.

Det handlar om en uppgörelse på totalt 125 miljarder kronor och det är nästan en halv miljon bilar som omfattas, bilar med 2,0-liters dieselmotorer. Pengarna ska inte bara gå till ersättning till bilägarna utan också till fonder för att kompensera för de högre utsläppen och till att utveckla nya elbilar.

Volkswagen tvingas betala miljarder till bilägarna

Bilägarna får som mest 85.000 kronor

Volkswagen måste förmodligen ta fram en liknande lösning för V6-dieselmotorerna på 3,0 liter senare – och dessutom drar nu flera straffrättsliga åtgärder igång mot Volkswagen.

”Vad de bötesbeloppen kommer ligga på, som amerikanska myndigheter kommer kräva, vet inte jag men det handlar om åtskilliga belopp”, säger Kristian Åström, ekonomikorrespondent på Sveriges Radio, till Ekot.

Alla amerikanska bilägare som har en dieselbil som omfattas av fusket får mellan 43.000 och 85.000 kronor i ersättning – oavsett om ägarna väljer att behålla bilen eller sälja den.

Om ägaren bestämmer sig för att sälja bilen räknas det andrahandsvärde som bilen hade innan dieselskandalen avslöjades i september 2015. Volkswagen får inte sälja bilarna som köps tillbaka vidare.

Volkswagen tvingas betala miljarder till bilägarna
Volkswagen måste investera mer i utvecklingen av elbilar som en del av dieseluppgörelsen.

”Förklaringen är helt enkelt att Volkswagen inte behöver betala i Europa”

Volkswagen måste alltså stå för både ersättningen och för mellanskillnaden för andrahandsvärdet, som beräknas ha sjunkit med mellan 15 och 20 procent.

”Uppgörelsen i USA rör sig om mellan 120 och 130 miljarder kronor. Volkswagens hållning hittills har varit att ’vi betalar kunderna i USA, men i Europa kommer vi åtgärda bilmodellerna’, och bilägarna kommer inte få någon ersättning. Förklaringen till det är helt enkelt att Volkswagen inte behöver betala, eftersom det är olika juridiska system. De är inte tvingade som i USA”, säger Kristian Åström.

Volkswagen tvingas betala miljarder till bilägarna
Marcus Thomasfolk är informationschef på svenska Volkswagen.

Ingen ersättning för svenska kunder: ”Inte fått så mycket kundsynpunkter på det”

Nu höjs dock röster för att även europeiska VW-ägare ska få ersättning, bland annat på EU-nivå. Det är orättvist att behandla kunder i Europa och USA på olika sätt, tycker EU:s industrikommissionär Elzbieta Bienkowska.

”Volkswagen borde frivilligt betala kompensation till bilägare i Europa som är jämförbar med den som amerikanska kunder får, har hon sagt i en intervju med Welt am Sonntag.

Det finns dock en viktig anledning till varför svenska kunder inte får någon ersättning, enligt Marcus Thomasfolk, informationschef på svenska Volkswagen.

”Vi har inte fått så mycket kundsynpunkter på det. Man måste ha klart för sig att det är två väldigt olika situationer. I Europa har vi åtgärder som kan utföras på ett smidigt sätt. Vi kan inte se att det påverkar andrahandsvärdet på samma sätt. Men i USA är man inte ens klar över hur åtgärderna ser ut, förmodligen krävs mer avancerade åtgärder som kan få en annan påverkan. Då väljer man att låta kunden bryta leasingkontraktet eller sälja bilen, eller åtgärda den med kompensation. Den amerikanska marknaden ser helt annorlunda ut”, säger han till auto motor & sport.

Läs också om hur en auto motor & sport-läsare blivit erbjuden ersättning när han inte ville uppdatera sin dieselbil.

Foto: Bigstockphoto

Annons
Annons
Rulla till toppen