Så här läskig måste du se ut för att klara en krock

Så här ska du se ut för att överleva en bilkrasch i hög hastighet. Nacken är borttagen, huvudet har plattats till, bröstet har förstorats för att skydda hjärtat och mellan varje revben finns hudsäckar som fungerar som krockkuddar.
Annons

Så här läskig måste du se ut för att klara en krock
För att klara en allvarlig krock skulle vi behöva se ut som supermänniskan Graham.

I samband med en trafiksäkerhetskampanj i Australien har skulptören Patricia Piccinini, med hjälp av kirurgen Christian Kenfield och ingenjören David Logan, tagit fram en vaxdocka döpt till Graham för att visa hur en människa behöver se ut för att klara en bilkrasch i hög hastighet.

”Den mest utsatta kroppsdelen vid en bilkrasch är huvudet. När huvudet stannar fortsätter hjärnan framåt, krossas mot främre delen av skallen och sen studsar den tillbaka och får en skada i bakhuvudet också”, säger Christian Kenfield.

Av den anledningen är Grahams skalle extra stor och tjock, och har inbyggda fickor som ska hjälpa till att dämpa kraften från en smäll innan den når hjärnan. Hjärnan har även fått bättre skydd genom ökat utrymme mellan sig själv och skallen, för att med hjälp av vätska och ligament dämpa smällar ytterligare.

Så här läskig måste du se ut för att klara en krock
Vår nacke är väldigt utsatt, därför har inte Graham någon.

För att skydda ansiktet har Graham ett platt ansikte. Näsa, ögon och öron är insjunkna i skallen och inbäddade med mycket fett för att skydda vid en smäll.

Vår nacke är väldig utsatt och orkar inte hålla emot när huvudet skickas fram av kraften som uppstår vid en krock. Graham har därför ingen nacke alls för att slippa whiplash och bruten nacke. Samtidigt har revbenen förlängts för att fungera som en stödkrage.

”I den moderna världen så utsätter vi oss för väldigt mycket högre hastigheter, och kroppen har inte fysiologin för att absorbera energin när saker och ting går fel”, säger ingenjören David Logan.

För att reducera trycket mot våra vitala organ har Graham en mycket stor bröstkorg med starka revben. Mellan varje revben har han säckar som ska fungera som krockkuddar.

Om en gående person blir påkörd är det vanligt att knäna bryts eftersom de bara kan böjas åt ett håll. Grahams knän och andra leder kan därför böjas åt flera håll. Han har även en extra led i smalbenet som gör benet starkare och kan böjas istället för att brytas.

Graham har också en hårdare hud för att skydda mot skrubbsår.

Så här läskig måste du se ut för att klara en krock
För de vitala inre organen ska klara sig har Graham fått en mycket kraftig bröstkorg med extra starka revben.
Så här läskig måste du se ut för att klara en krock
Graham har en extra led i smalbenet som gör att det kan böjas istället för att brytas.
Annons
Annons
Rulla till toppen