Polisen skärper bevakningen vid skolstarten

Sommaren är över och nu är det tusentals barn i hela landet som går sin första vecka i skolan. Många barn kommer också att cykla...
Annons

Sommaren är över och nu är det tusentals barn i hela landet som går sin första vecka i skolan. Många barn kommer också att cykla till skolan på egen hand, för första gången.

Till detta kommer det mest farliga av allt: stressade föräldrar som för sent skjutsar sina barn till skolan och därför kör alldeles för fort. Detta trots att de mycket väl vet att det är en skola med barn som rör sig intill vägen.

Därför har polisen en så kallad nationell trafiksäkerhetsvecka under vecka 34. Det innebär skärpt bevakning med speciell inriktning mot 30-sträckor vid skolor och dagis. Många skolor har ”normal” hastighetsgräns under sommaren men den återgår nu till 30 km/h när skolan startar. Till detta kommer sedvanlig kontroll av körkort och nykterhet.

Mätningar som Motormännen gjort visar att mer än hälften (59 procent) av bilförarna kör över den tillåtna hastighetsgränsen på 30 km/h vid skolor. Men trots det väljer polisen att göra färre kontroller vid skolor och istället koncentrera sig på landsvägar där hastigheten är högre och fler olyckor sker.

Motormännens lokalklubbar och vägombud gjorde sammanlagt 8.442 observationer under två vardagar i maj. Man delade in mätningarna efter olika fordonstyper och snabbast av lastbilarna var en förare i Umeå som körde 61 km/h utanför en skola. Snabbaste personbilen mätte Motormännen i Karlskrona, han körde 79 km/h på en 30-sträcka.

”Hastighetsbegränsningarna utanför skolor är brett accepterade av trafikanter, därför är det förvånande och skrämmande att årets undersökning har ett så dåligt resultat,” kommenterade Carl Zeidlitz som är trafiksäkerhetsansvarig hos Motormännen.

De som körde för fort i maj ska vara tacksamma att det inte var polisen som mätte hastigheten, då hade många körkort gått förlorade. Men den här veckan är det alltså polisen som håller i lasermätarna och bilisterna får se upp. Givetvis vore det bäst för alla om man håller hastighetsgränserna utanför skolor alla veckor på året.

Annons
Annons
Rulla till toppen