Lapplisor ska bötfälla dubbdäck – kostar 1.000 kronor

Kör du med dubbdäck i Stockholm ska du jagas med blåslampa. Åtminstone om trafikborgarrådet Daniel Helldén, miljöpartiet, får som han vill. Sedan flera år råder...
Annons

Kör du med dubbdäck i Stockholm ska du jagas med blåslampa. Åtminstone om trafikborgarrådet Daniel Helldén, miljöpartiet, får som han vill.

Sedan flera år råder det dubbdäcksförbud på Hornsgatan i Stockholm och förra vintern utökades förbudet till att även gälla Fleminggatan och Kungsgatan. Syftet är att få ned nivån av PM10-partiklar i luften. Nivåerna har sjunkit men Daniel Helldén vill nu att parkeringsvakterna i Stockholm ska få möjlighet att bötfälla bilister med dubbdäck. I dagsläget är det polisen som bötfäller de som bryter mot dubbdäcksförbudet, en verksamhet som inte kommer speciellt högt på prioriteringslistan.

”Jag vill att parkeringsvakterna ska kunna bötfälla bilar med dubbdäck som står parkerade på de här gatorna. Det får de inte i dag fast det är ett så uppenbart brott mot regelverket. Det är något som tagits upp i informella diskussioner med miljöministern,” säger Daniel Helldén till DN.se.

Andelen bilar som kör med dubbdäck i Stockholm ligger kring 40 procent. Daniel Helldén vill få ner den andelen till tio procent och menar att rätt väg vore att införa en dubbdäcksavgift, på liknande sätt som man gjort i Oslo.

Men mätningar som Norsk institutt for luftforskning, NILU, gjort visar att dubbdäcksavgiften förvisso gjort att andelen dubbdäck på bilarna sjunkit kraftigt, från 80 till 20 procent. Men mängden PM10-partiklar har ändå inte sjunkit i motsvarande grad, ner från 50 till 30 mikrogram under samma period.

Mängden PM10-partiklar i luften beror till stor del på väderlek och andra yttre faktorer. Om det regnar binds partiklarna och om det blåser tunnas halterna ut. Halten av PM10-partiklarna är högst vid marknivå, inomhus är halterna mycket låga och i en bil tar kupéfiltret hand om partiklarna.

I VTI-rapporten 847, som gavs ut 2015, redovisade man erfarenheterna från vintersäsongen 2013–2014 då en del nya metoder testats. Vintern var ovanligt snöfattig vilket sänkte partikelhalterna men genom att använda dammbindning och en speciell städmaskin med vakuumsug kunde PM10-nivåerna sänkas. För att uppnå en sänkning av PM10-halterna under vinterhalvåret krävs det alltså flera åtgärder.

Annons
Annons
Rulla till toppen