Klassiskt och skönt Alfa-namn gör comeback

På salongen i Paris presenterar Alfa Romeo en ny version av nya Giulia – med ett kärt gammalt namn.
Annons

Veloce betyder snabb.

Och snabb är Alfa Romeo Giulia Veloce – ögongodis för de som besöker bilsalongen i Paris (som öppnar för publik den 1 oktober).

Veloce är en klassiskt Alfa-vokabulär som debuterade för 60 år sedan, då på Giulietta.

”Snabba Julia” är tänkt för den som vill ha lite mer pulver, men tycker att Giulia Quadrifoglio med sina 510 hk antingen är för häftig eller för dyr.

Giulia Veloce får en helt ny, 2-liters bensinmotor med 280 hk vid 5.250 r/min och 400 Nm (2.250 r/min). Den kommer också med en ny 2,2-liters dieselmotor, som blir den första i märkets historia som är helt byggd i aluminium. Dieselmaskinen utvecklar 210 hk och 470 Nm.

Båda modellerna får 8-växlad automatlåda och fyrhjulsdriften Q4. Fyrhjulsdriften – vars komponenter bara ökar bilens vikt med 60 kg – har aktiv fördelning av drivkraften: Så länge väggreppet är gott går 100 procent av kraften till bakhjulen. Men upp till 60 procent av kraften kan flyttas till framaxeln när friktionen så kräver.

Därmed blir Alfa Giulia Veloce en tuff konkurrent till bilar som BMW 330i xDrive (252 hk) och 320d xDrive (190 hk). Eller för den delen Audi 2.0 TFSI quattro (252 hk) och 2,0 TDI quattro (190 hk).

Klassiskt och skönt Alfa-namn gör comeback
Giulia Veloce har fyrhjulsdrift och en åttastegad automatlåda.

För den som tycker att även Veloce är lite för mycket av det mesta så kommer Alfa också att visa två Giulia Super. Här handlar det om en 200-hästars 2-litersbensinare och en 2,2-litersdiesel med 180 hk. Båda versionerna får åttaväxlad automatlåda och bakhjulsdrift.

Till Paris kommer också de uppdaterade versionerna av MiTo och Giulietta att ställas ut. Och även här i Veloce-versioner:

MiTo Veloce (1,4 liter/170 hk och TCT-automat) får Mopar-tillbehör med kolfiberdetaljer i grill, sidospeglar och växelspaksknopp. Giulietta Veloce (1,75 liter/240 hk och TCT) får 18-tumshjul, Brembo-bromsar och nya sportstolar i kolfiber med klädsel i läder/alcantara.

Här finns finns mer fakta (på engelska) om Alfas nyheter i Paris.

Klassiskt och skönt Alfa-namn gör comeback
Alfa Romeo MiTo har fått en modest uppgradering – och kommer även den i en Veloce-version.
Klassiskt och skönt Alfa-namn gör comeback
Giulia kommer med två nya motorer – en bensin och en diesel.
Annons
Annons
Rulla till toppen