Polis anmäld för grovt tjänstefel efter ”crusing-kaoset” i sommar

Nu kommer efterspelet till bötes-kaoset vid crusingträffarna i Dalarna i somras. Polisen har själva anmält en polisman för grovt tjänstefel och urkundsförfalskning.
Annons

Två av sommarens stora cruisingträffar i Dalarna slutade i massor av böter och upprörda känslor.

Bilägarna kände sig – lindrigt sagt – orättvist behandlade av polisens besiktningsmän. Sammanlagt skrevs det ut böter för 512.650 kronor. Det handlade om anmärkningar på intakta avgassystem, reflexer och alltför blanka (!), kromade stötfångare. Dessutom skrevs det ut ett antal körförbud och ett större antal krav på omregistering.

Nu får razziorna ett juridiskt efterspel: Polisen har själva valt att anmäla en av besiktningsmännen för urkundsförfalskning och grovt tjänstefel.

Det har nämligen visat sig att protokollen hos polisen har ändrats, och att flera av protokollen saknar signatur.

Efter ”cruising-kaoset” startade Bosse Hårdén, till vardags centrumutvecklare i Borlänge, facebookgruppen ”Cruisingen stannar”, ett upprop och en protest mot polisens agerande. Gruppen växte snabbt och har i dag över 26.000 medlemmar.

Bosse tog samtidigt på sig jobbet som gruppens ”advokat” och började samla in protokoll från de drabbade – och från polisen. Ett arbete som tagit hela hans fritid, och som han inte tror är klart förrän i januari nästa år.

Han upptäckte ganska snart att de två protokollen inte stämde överens.

”Jag hittade massor av ändrade protokoll och felaktiga uppgifter. Vissa protokoll saknade polismannens tjänstenummer och signatur,” säger Bosse till Dalademokraten.

Kritiken riktas i första hand mot tre poliser från Värmland som lånats in till Dalarna under evenemangen. För två veckor sedan kallades Hårdén till förhör av polisens internutredare i Falun samt av åklagare. Frågorna fokuserade kring den besiktningsman från Värmland som varit den drivande vid de flygande besiktningarna. Då lämnades en anmälan om grovt tjänstefel och urkundsförfalskning. Ärendet går nu vidare till specialåklagare.

”Tokigheterna måste få ett slut och jag tror man känner så även hos den vanliga polismyndigheten. Frågan har ju varit pinsam egentligen,” säger Hårdén till Dalademokraten.

”Polisen går ut stort och säger att de ska se över trafiksäkerheten. Men vad handlar det om för trafiksäkerhet när en inspektör kastar sig under bilen och kollar avgasrör och om man bytt avgasklämmor. Och ska man behöva stå och käfta i 45 minuter över en kromad stötfångare,” säger Bosse och hoppas att samtliga flygande besiktningar ska annulleras och att de drabbade som betalt ska få tillbaka sina bötespengar.

Annons
Annons
Rulla till toppen