Många stockholmare hann inte lägga på vinterdäck

Mer än var femte förare hann inte byta till vinterdäck innan förra veckans kraftiga snöoväder drog in över landet. Stockholmarna var sämst förberedda på vinterväglaget.
Annons

En färsk undersökning av svenska bilisters vinterdäcksstatus visar att en av tre har kört med sommardäck de senaste veckorna, trots risk för halka. 

Mer än var femte svensk hann inte byta till vinterdäck innan förra veckans snöoväder drog in över landet. Av de som bor i Stockholm, där det kom exceptionellt stora mängder snö, svarar 24 procent att de inte hann byta till vinterdäck.

”Vi ser en märkbar ökning av trafikskador just nu och det handlar i många fall om avåkningar och kollisioner då man glidit in i framförvarande bil. Nu gäller det att de som har sommardäck på sina fordon inte försöker ta sig till verkstaden utan istället byter däcken på plats”, säger Caroline Ulliana, informationschef på försäkringsbolaget If.

I undersökningen uppger nära var femte förare (18 procent) att de haft problem i trafiken i samband med den senaste veckans snöoväder. Drygt var tionde bilist har fastnat med bilen i snön eller inte kunnat ta sig till jobbet i tid/alls.

Även här är situationen som värst i Stockholm: drygt varannan stockholmsbilist har drabbats av problem i trafiken på grund av snön.

Fakta från undersökningen:

Riks:
30 % har kört bil med sommardäck de senaste veckorna när det varit risk för halka
22 % hann inte byta till vinterdäck innan veckans stora snöväder drog in över landet
18 % har haft problem i trafiken i samband med veckans snöoväder
11 % har fastnat med bilen eller inte kunnat ta sig till jobbet i tid/alls

Stockholm:
26 % har kört bil med sommardäck de senaste veckorna när det varit risk för halka
24 % hann inte byta till vinterdäck innan veckans stora snöväder drog in över landet
53 % har haft problem i trafiken i samband med veckans snöoväder
37 % har fastnat med bilen eller inte kunnat ta sig till jobbet i tid/alls

Källa: If/Sifo

Annons
Annons
Rulla till toppen