Han har kört sin Porsche 356 över 1 miljon miles!

Guy fick sin 356 som examenspresent. Sedan dess har den kört den, i ur och skur – i 48 år.
Annons

Jag har en vän som ägde en fin Porsche 356 på 80-talet.

Men han körde den nästan aldrig.

Antingen var det för soligt för den känsliga röda lacken. Eller också riskerade det att dra ihop sig till regn.

Det gäller inte för Guy Newmark.

Han bor i Kalifornien och 1968 tog han sin college-examen. Som present fick han den Porsche 356 som hans pappa ägt i fyra år – och som då hade 80.000 miles (12.800 svenska mil) på mätaren.

Sedan dess har Guy använt sin bil till vardags. Han har kört till jobbet, till fester, till gymmet och till baseballarenan.

Alldeles nyligen passerade bilen 1 miljon miles. Det är drygt 160.000 svenska mil och tillräckligt för att ta dig tur och retur till månen två gånger.

Och av filmen att döma verkar han älska sin 356 lika mycket nu som när han fick den.

”It´s a gas to drive. Det finns ingenting som är som att köra en 356”, säger han i filmen om sin bil som han döpt till ”Blu”.

Tre gånger han renoverat motorn. En gång plockades växellådan isär och tre lager byttes ut. I övrigt har bilen bara rullat och rullat.

”Jag lämnar in den på service varje 3.000 miles (500 mil). Och det finns inget gnissel eller oljud i bilen”.

Och hur ser framtiden ut för Guy och hans Blu?

”Det ser ut som det förflutna. För det kommer att bli likadant. Blu är och förblir min vardagsbil”.

Porsches första sportbil

Redan innan andra världskriget hade Porsche (som ju också konstruerat Adolf Hitlers folkbil KdF-Wagen, senare mer känd som Volkswagen) byggt ett par sportbilar på VW-basis.

Men det var först efter kriget som Projekt 356 fick fart – med målet att använda så många standarddelar från VW som möjligt.

Motorn satt längst bak, Porsche hade lyckats klämma in ett (minimalt) baksäte. Hjulställen och den osynkroniserade växellådan kom från Volkswagen, motorn har trimmats med dubbla förgasare och modifierade cylindertoppar.

Tillverkningen påbörjades sakteliga 1948 i Gmünd i Österrike. 1955 kom den första rejäla uppgraderingen (356A), fyra år senare kom 356B innan den sista versionen (356C) bara fick tre år innan modellen lades ner i september 1965. Bilen hade då tillverkats i 76.739 exemplar.

356 fanns som täckt coupé och som öppna roadster- och cabrioletversioner. Dessutom fanns den i ett flertal motorspecifikationer och en Carrera-version.

Han har kört sin Porsche 356 över 1 miljon miles!
Många fanns på plats för att fira Guy och hans Porsche 356 när mätaren rullade över 1 miljon miles.
Annons
Annons
Rulla till toppen