Farthinder borde skrotas – klassas som miljöfara

Foto: Bigstockphoto Farthinder kanske inte är den livräddare många tror. Ett brittiskt institut kopplar nu ihop ”fartguppen” med onödiga inbromsningar och accelerationer, som innebär att...
Annons

Farthinder borde skrotas – klassas som miljöfara
Foto: Bigstockphoto

Farthinder kanske inte är den livräddare många tror. Ett brittiskt institut kopplar nu ihop ”fartguppen” med onödiga inbromsningar och accelerationer, som innebär att bilarna släpper ut mer farliga utsläpp än om de höll en jämn hastighet. Den här typen av utsläpp orsakar tusentals dödsfall varje år.

Det värsta med vanliga farthinder är att de enbart tvingar bilisten att sänka hastigheten just där farthindret är placerat. Det finns en svensk lösning där det öppnas en ”lucka” om föraren kör för fort, men där ingenting märks om föraren håller hastigheten, men den här lösningen finns än så länge inte på särskilt många ställen.

Nu borde alla kommuner designa om sina farthinder eller ta bort dem helt, enligt National Institute for Health and Care Excellence (NICE). Det skulle leda till att bilförarna kör ”mjukare” vilket sänker förbrukningen och utsläppen.

Att ta bort farthinder skulle innebära att många kommuner istället satsar på andra lösningar, som exempelvis en serie ihopkopplade fartkameror som ser till att bilisterna håller en viss fart över en lång sträcka – inte bara där en av fartkamerorna står.

Institutet föreslår också en sänkning av hastigheten på vissa större vägar från 110 km/h till 80.

Annons
Annons
Rulla till toppen