Polisen kollade lätta lastbilar – samtliga körde med överlast

Polisens trafiksektion Stockholm syd genomförde på fredagen en insats mot lätta lastbilar. Men lastbilarna var knappast "lätta". Samtliga körde med övervikt. En av lastbilarna körde med 485 procents överlast.
Annons

En lätt lastbil får köras på ett vanligt B-körkort och har en tillåten totalvikt på 3.500 kilo. Det betyder att lastbilen, förutom förare, får lastas med cirka 700 kilo.

Polisen stoppade på fredagen sex lätta lastbilsekipage i Stockholmsområdet vilka vägdes på en kontrollplats. Mätningarna utfördes av poliser vid regionala trafiksektionen som är specialiserade på tung yrkestrafik.

”Samtliga sex var överlastade. Den som hade mest last hade en överlast på 485 procent”, skriver polisen på sin Facebooksida.

”Vid 100 procent överlast återkallas körkortet, vilket betyder att samtliga sex förare blev av med sina körkort. Hur länge är upp till Transportstyrelsen. Förarna fick även 4.000 kronor i böter”, uppger polisen.

En överlastad lastbil blir mer sladdbenägen och får svårare att manövrera vid en kraftig inbromsning eller undanmanöver.

Först när de överlastade fordonen kunde vägas in på laglig vikt fick de tillstånd att lämna kontrollplatsen. För detta tvingades åkerierna fick kalla in extra förare och fordon. Inte mindre än 16 lätta lastbilar krävdes för att köra ut den last som från början var fördelad på sex fordon.

Redan idag, måndag morgon, genomfördes samma typ av insats då ytterligare sex lastbilar stoppades. Med samma resultat.

”Sex körkort omhändertogs. 485 procent överlast var det högsta siffran även idag”, rapporterar polisen på sin Facebooksida.

Polisen i Stockholm uppger att man kommer genomföra fler insatser mot lätta lastbilar.

Insats mot ”lätta” lastbilar
Regionala trafiksektionen genomförde under de tidiga morgontimmarna en insats mot lätta…

Posted by Polisen Stockholm – syd – trafik on Friday, December 9, 2016

Annons
Annons
Rulla till toppen