Ny teknik ska hindra förare från att använda mobilen

"Vi ska göra mobilanvändning lika oacceptabelt som rattfylleri eller att skippa bilbälte"
Annons

Storbritannien vill ta i med hårdhandskarna när det gäller användandet av mobiltelefon i samband med bilkörning.

Regeringen har redan lagt ett förslag om att döma till livstids fängelse för den som orsakar en dödsolycka på grund av mobilanvändning. Den juridiska termen ska bli dråp.

Nu tänker man dessutom förstärka straffen även i övriga fall. Den som ertappas med att använda mobiltelefonen ska få sex prickar på körkortet och 200 pund (ca 2.300 SEK) i böter. Förare med nytaget körkort får snällt knalla tillbaka till körskolan.

Men det slutar inte där.

Den brittiska regeringens transportministerium är i samtal med såväl telekombolag, mobiltelefontillverkare som biltillverkare för att utveckla en teknik för att blockera mobilsignaler i bilen. Det framgår inte huruvida detta bara ska gälla när bilen är i rörelse, men det är väl en inte alltför avancerad gissning.

Det är givetvis inte bara samtal som stoppas utan också all annan kommunikation som sker via nätet (mail, SMS, Facebook etc).

”Vi är fast beslutna att slå ner på mobiltelefonanvändning bakom ratten”, säger en talesman för ministeriet i ett uttalande.

Det finns redan i dag så kallade ”mobile phone jammers”, som bland annat används på fängelser, som helt blockerar all form av teletrafik. Dessa är dock separata enheter. I Storbritannien vill man integrera tekniken i telefonerna.

”Vi ska göra användning av mobiltelefon bakom ratten lika oacceptabelt som rattfylleri eller att skippa bilbältet”, säger baronessan Helen Newlove, som är ”victims commissioner” för den brittiska regeringen.

Annons
Annons
Rulla till toppen