Torrsump och våtsump – vad är skillnaden?

Torrsumpsmörjning har du kanske hört talas om, men har du egentligen koll på vad det innebär? I den här filmen får du svaret. När det...
Annons

Torrsumpsmörjning har du kanske hört talas om, men har du egentligen koll på vad det innebär? I den här filmen får du svaret.

När det gäller bilens oljesystem är våtsumpsmörjning absolut vanligast. Det är billigare och enklare än torrsumpsmörjning. Men vissa bilmodeller har torrsump och det brukar ofta handla om prestandabilar som ska kunna köras på bana.

Bilar med torrsump har en extra behållare i oljesystemet och innehåller mer olja. Oljepumpen hämtar oljan från behållaren, inte från oljetråget under motorn. På så sätt klarar bilen höga g-krafter i långa kurvor i hög hastighet – risken för att motorn ska bli utan olja är i det närmaste obefintlig. Den extra behållaren gör också att motoroljan får tid på sig att ”lugna ner sig” med mindre mängd skum och lägre temperatur.

En torrsump kan dessutom ge bilen lägre tyngdpunkt eftersom oljetråget kan göras kompaktare och då är det möjligt att sänka motorns position. Eftersom motorn är så pass tung innebär varje centimeters skillnad en märkbar skillnad.

Nackdelarna med torrsump är högre kostnad och en större mängd motorolja, vilket märks på fakturan när det är dags för service.

Annons
Annons
Rulla till toppen