McLarens nya: världens lättaste och dyraste klocka

Det här är inte bara världens lättaste och dyraste armbandsur, utan har också ett av de krångligaste namnen. Håll i er nu: ”Richard Mille 50-03...
Annons

Det här är inte bara världens lättaste och dyraste armbandsur, utan har också ett av de krångligaste namnen. Håll i er nu: ”Richard Mille 50-03 Tourbillon Split Seconds Chronograph Ultralight McLaren F1”.

Vi kallar armbandsuret för RM 50-03, för enkelhetens skull. Vikten på endast 40 gram är resultatet av ett unikt samarbete mellan Formel 1-teamet McLaren Honda och universitetet i Manchester samt schweiziska klocktillverkaren Richard Mille.

Universitetet i Manchester har bidragit med sina kunskaper om det nya supermaterialet grafen, som nu börjar användas i konkreta applikationer. Upptäckterna kring grafen resulterade i ett nobelpris 2010 och grafen är extremt tunt, endast en kolatom tjockt och utspritt som ett ”hönsnät” i ett hexagonalt mönster. Grafen kan användas inblandat i andra material som en typ av armering då det är 200 gånger starkare än stål, samtidigt som det har en utmärkt elektrisk ledningsförmåga.

McLarens F1-team har använt sina kolfiberkunskaper och designen på RM 50-03 hämtar inspiration från hjulupphängningen på Formel 1-bilarna. McLaren har tidigare samarbetat med klocktillverkaren TAG men de valde att liera sig med Red Bull istället och nu ser vi första exemplet på partnerskapet mellan McLaren och Richard Mille.

Schweiziska Richard Mille är kända för sina exklusiva och avancerade armbandsur. Man använder bland annat de mycket komplicerade tourbillion-urverken som innebär att hela mekanismen snurrar runt sig själv, vilket minskar gravitationens påverkan på exaktheten.

Trots den extremt krångliga konstruktionen har Richard Mille med hjälp av grafendopad kolfiber fått ner vikten på själva urverket till endast sju gram. Även klockarmbandet i gummi är dopat med grafen och hela klockan väger alltså bara 40 gram. Det är den lägsta någonsin för en mekanisk ”split-second”, det vill säga en kronograf med dubbla tidtagarfunktioner.

Det exklusiva armbandsuret RM 50-03 ska tillverkas i 75 numrerade exemplar. Något exakt pris anges inte men RM-klockorna brukar börja någonstans kring 100.000 dollar och deras tourbillionmodeller ligger kring en halv miljon dollar. Får vi tro ryktena från premiärvisningen i Genève ligger priset för RM 50-03 på cirka en miljon dollar, alltså runt nio miljoner kronor.

RM 50-03 Tourbillon Split Seconds Chronograph Ultralight McLaren F1 kostar en slant, men det är absolut inte det dyraste man kan hänga runt handleden. I november 2016 auktionerades en av fyra kvarvarande ”Patek Philippe ref 1518” i rostfritt stål, som tillverkades mellan 1941 och 1954. Den klassiska föregångaren med tillverkningsnummer ett klubbades för 11 miljoner schweizerfranc, 98 miljoner kronor.

Den som är intresserad av exklusiva klockor kan hitta sådana hos Bentley. Nya suvmodellen Bentley Bentayga kostar 1,9 miljoner i grundutförande. Men djupt ned i tillvalslistan döljer sig en klocka från Breitling som kostar 1,2 miljoner kronor. Inget dåligt tillval…

 

Mer information hos McLaren (klicka på länken).

Mer information hos Richard Mille (klicka på länken).

 

 

 

McLarens nya: världens lättaste och dyraste klocka
Själva urverket, som alltså snurrar runt sig själv för att motverka gravitationen, väger endast sju gram.
McLarens nya: världens lättaste och dyraste klocka
Med en klocka för nio miljoner kronor vill man förstås ha insyn i funktionen, vilket RM 50-03 Tourbillon Split Seconds Chronograph Ultralight McLaren F1 bjuder på.
McLarens nya: världens lättaste och dyraste klocka
RM 50-03 Tourbillon Split Seconds Chronograph Ultralight McLaren F1 ska bara tillverkas i 75 exemplar, och här ser vi alltså den första klockan.
McLarens nya: världens lättaste och dyraste klocka
Designen på RM 50-03 Tourbillon Split Seconds Chronograph Ultralight McLaren F1 är inspirerad av McLarens F1-bilar.
Annons
Annons
Rulla till toppen