Vi provkör: Så bra är nya Audi Q5

Att nya Q5 är bättre än den förra kommer inte som ett chockbesked. Men hur mycket bättre, och vad är det egentligen för version vi provkör? Provkörningen kommer från auto motor & sport 25-2016.
Annons

”Är det V6:an eller tvålitersmotorn i den här bilen?” Frågan kommer från min medpassagerare när vi ännu en gång byter bil efter att jag kört en sträcka genom Mexikos vildmark. Mellan kaktusar med ömsom grus och ömsom sand under hjulen. Trots den gassande solen fryser jag till is av att inte kunna besvara frågan reflexmässigt. Audis dieseldrivna treliterssexa är legendarisk, ingen testförare i världen skulle med hedern i behåll förväxla den med en tvålisterssnurra.

Men så bra är den alltså, Q5 2,0 TDI quattro. Att det tar mig en stund att komma fram till svaret. Vridmomentet är fullt tillräckligt för att katapultera den stora mellanklassuven mellan sandgroparna och jag saknar aldrig kraft.

Den nya quattron kopplar av bränslebesparande skäl ur kardanaxel och bakhjulsdrift när dessa inte behövs. Men systemet är så snabbt med att koppla in dem igen att det inte märks. Q5 3,0 TDI har klassisk Torsen-quattro, men någon skillnad var omöjlig att upptäcka i den mexikanska sanden.

När vi lämnar den kaktuskantade kostigen och tar oss upp på den asfalterade motorvägen blir motorfrågan dock självklar. Efter att gaspedalen legat planterad i botten under några sekunder är det inte längre den där sugande accelerationen som utmärker treliterssexan. Dessutom är det ett något mer plågat ljud som råmar från motorrummet.

I övrigt kan jag rapportera att Q5 har blivit en mycket bättre bil. Som en fusion av en A4 och en Q7. Den mindre bilens rapphet och respons, men med den större suvens kommandkänsla och pondus. Åtminstone om du väljer luftfjädringen. Med denna blir Q5 höj- och sänkbar och får en fluffig gång i Comfort-läget. Naturligtvis finns även ett Dynamic-läge där bilen sänks och fjädringskomforten blir stötig.

Tyvärr fanns inga bilar med standardfjädring tillgängliga, men Audi kommer även att erbjuda en sportfjädring och jag varnar dig redan nu för att välja denna. Läs i vår begagnatdatabas om Q5-ägare som älskar sina bilar men ångrar sig bittert att de förstört dem med sportfjädring.

Vi provkör: Så bra är nya Audi Q5
Q5 ger tydlig suvkänsla, med en inredning som starkt påminner om den i Q7. Högtalaren i A-stolpen är till 3D-ljudet. Skärmen till klimatanläggningen känner av när din hand närmar sig och presenterar aktuella funktioner. Foto: Tobias Sagmeister

Fakta: Audi Q5 2,0 TDI quattro S tronic

Motor: R4, turbo, diesel, 1.968 cm3, 190 hk vid 3.800–4.200 r/min, 400 Nm vid 1.750–3.000 r/min. 7-växlad dubbelkopplingslåda, fyrhjulsdrift.

Kaross: L/b/h: 4.663/1.893/1.695 mm. Axelavstånd 2.819 mm. Tjänstevikt 1.845 kg. Bagagevolym 610–1.550 liter.

Prestanda: Acc 0–100 km/h 7,9 sek. Toppfart 218 km/h. Förbrukning 4,9 l/100 km. CO2 129 g/km.

Sammanfattning

Plus: En riktigt kompetent och högteknologisk suv.

Minus: Backkameran fälls inte undan när man kör.

Annons
Annons
Rulla till toppen