Polisens cruise light – det här måste du veta

Som vi berättat förut har polisen genomfört prov med så kallat ”cruise light”. Det innebär att blåljuset tänds med ett svagare, fast sken. Cruise light...
Annons

Som vi berättat förut har polisen genomfört prov med så kallat ”cruise light”. Det innebär att blåljuset tänds med ett svagare, fast sken. Cruise light ska alltså inte förväxlas med det blinkande, starka skenet som kännetecknar utryckningsfordon.

Idén med cruise light har svenska polisen hämtat från USA och Storbritannien. Det blå ljuset förknippas med polisbilar och genom att ha takljuset tänt vill man markera sin närvaro, vilket är tänkt att öka tryggheten. Inga andra fordon i Sverige förutom polisbilar får använda det fast tända, svaga blåljuset.

Polisens cruise light – det här måste du veta
Polisbil med cruise light utanför en krog i Umeå. Foto: Magnus Fröderberg.

Polisen kan använda cruise lights utanför krogen vid stängningsdags, under demonstrationer eller i ”situationer med social oro”. Till skillnad mot utryckningsbilar med blinkande, starkt blåljus och siren behöver man inte lämna företräde för fordon med det svaga cruise light. I fältet nedan berättar polisen hur allmänheten ska förhållas sig till det nya, blå ljuset.

Att använda ett tänt, blått ljus för att markera polisens närvaro är en gammal idé och den har odlats parallellt i flera länder. Redan 1992 fick trafikpolisen Göran Duesgård tillstånd att testa det blå ljuset i Göteborg. Försöket gick bra och ”ögontjänarna” i trafiken skärpte till sig.

Men Trafiksäkerhetsverket sa nej till vidare försök och trots många påtryckningar utvecklade man inte Göran Duesgårds idéer. Efter att Göran gått i pension drevs projektet vidare av hans son, Johan Duesgård.

Och sedan, helt plötsligt, kom klartecken för en ny testperiod med cruise light från december 2014 till oktober 2015.

Ännu en gång kunde man bekräfta att synligheten och polisens närvaro förbättrades. Ljusstyrkan i det svaga, blå ljuset är bara cirka en procent av det som används vid utryckning. Vid årsskiftet kom så beslutet att tillåta användandet av cruise light.

Polisens cruise light – det här måste du veta
Cruise light började testas av Västerortspolisen, norr om Stockholm, för två år sedan.
Polisens cruise light – det här måste du veta
Inga andra fordon i Sverige förutom polisbilar får använda det fast tända, svaga blåljuset.

 

Blått ljus – för synlighet

Vi har fått rapporter om att inte alla trafikanter känner till vår nya ljussignal på polisbilarna, nämligen ”cruise light” i avsaknad av ett bättre svenskt ord.

Det är alltså när larmbågen är tänt med ett fast lite svagare blått sken. Tanken med den nya ljussignalen är att öka polisens synlighet i olika situationer och miljöer och på så sätt fungera både brottsförebyggande och kontaktskapande.

Polisbilen är det enda utryckningsfordon i Sverige som får använda det fasta blå ljuset. Och då handlar det om situationer när polisen inte behöver få fri väg genom trafiken.

Det är polisen som kör som avgör när man kan använda ”cruise light”, vilket är en ljussignal som är mycket vanlig i andra länders poliskårer som exempelvis i USA och Storbritannien.

Givetvis gäller det som vanligt att lämna fri väg vid blinkande blå ljussignal samt påslagen siren.

Så behöver du lämna företräde när det är ett fast svagt blått sken på våra polisbilar?

Svar: Nej, det är inte nödvändigt.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen