Därför är X32TTU8 på nummerplåten inte godkänt

Det blev avslag när han ansökte om "3JOH22A" på regplåten. Nu har han ansökt om två nya teckenkombinationer, men båda har fått avslag. Kan du se varför?

Den här nummerplåten är inte okej...

Varbergsbon fick avslag när han ansökte om "3JOH22A" på regplåten. Varför det kan man undra? Jo, för att det finns ett dolt budskap i teckenkombinationen som blir synligt när en trafikant ser den spegelvänt, vilket händer när någon ser den i sin backspegel.

Nu har samme man ansökt om två nya skyltar – "8UTT5EX" och "X32TTU8". Men med samma utgång, båda skyltarna har enligt Transportstyrelsen avslagits med motiveringen: "Den teckenkombination ni begärt kan uppfattas som stötande".

"De här är ganska lätt att avslå. Många tar nog inte anstöt, men vi har ett ansvar att skyltarna ska vara så neutrala som möjligt", säger Eva Isaksen på Transportstyrelsen till SVT Nyheter Halland.

På Transportstyrelsen arbetar flera utredare med att säkerställa att teckenkombinationerna inte väcker anstöt. Skyltarna får exempelvis inte innehålla budskap om droger, sex, svordomar eller religion. (Se skyltarna som fått avslag här.)

"Många ser det som en sport att lyckas få igenom ett ord. De kanske försöker testa vår kunskapssnivå, säger Eva Isaksen till SVT Nyheter Halland.

 

Och detta är anledningen – så här ser det nämligen ut om man skulle råka se regplåten i sin backspegel.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Helt rätt att den här typen av regplåtar får avslag.
153
54