Polisen: Så känner du igen vägpiraterna

Ett vårtecken lika säkert som vitsippor och engelska asfaltsläggare, är vägpiraterna. Polisen i Västsverige har de senaste dagarna fått in många larm om misstänkta vägpirater. Här ger polisen tips om hur du känner igen dem.
Annons

Polisen: Så känner du igen vägpiraterna
Vägpirater finns oftast på eller omkring E6:an.

Vägpiraternas framfart är främst koncentrerade till E6:an under vår och sommar.

”Vi ser en tydlig koppling till E6:ans sträckning, men man gör avstickare. Generellt kan man säga att de håller sig till de större Europavägarna, men det har även förekommit inne i Göteborg”, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman på Region Väst till Expressen

De senaste dagarna har polisen i Västsverige fått in larm om bedragare som försöker lura till sig bensin vid obemannade bensinstationer i utbyte mot vad polisen tror är oäkta guldsmycken.

Men bedragarnas tillvägagångssätt kan variera, i vintras kunde vi exempelvis rapportera om ett fall där en person signalerade att han behövde hjälp vid vägkanten, när en bilist sedan saktade ner farten för att stanna och hjälpa till såg denne att flera personer gömde sig bakom den ”hjälpbehövandes” bil. 

”Att det ser ut som att det bara är en person på platsen gör att det ser mindre skrämmande ut för trafikanterna och chansen är större att någon stannar”, säger Ulla Brehm, presstalesman vid polisen i Region Väst

Enligt polisen finns dock några saker som ofta avslöjar en vägpirat, och som kan vara bra att vara uppmärksam på.

• Personerna är oftast inte svenskar och deras bilar är inte heller svenskregistrerade. ”Men det förekommer även svenska bedragare”, säger Stefan Gustafsson.

• Bedragarna står oftast vid en rastplats, bensinmack eller på en vägsträcka där andra trafikanter lätt kan stanna.

• De sätter sällan upp varningstrianglar i anslutning till bilen.

• De väljer sina offer med omsorg, oftast en bil med en kvinna eller en äldre person i. 

• När bedragarna har lurat någon eller fått napp åker de snabbt vidare vilket gör att det är svårt för polisen att få tag i piraterna. Ofta dyker det också upp flera bilar på flera olika ställen samtidigt.

Om du råkar ut för, eller misstänker en vägpirat:

  • Stanna inte bilen om du känner dig osäker, ring istället 114 14.
  • Tänk på säkerheten vid större trafikleder och vid på- och avfarter: risken för olyckor ökar när du stannar.
  • Om du stannat och utsätts för brott ska du alltid ringa 112.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen