Officiellt: Nu byggs nya Volvo XC60 i Torslanda

Onsdagen 26 april rullande första Volvo XC60 av bandet i Torslanda. Precis innan lunch, 11:40, kom en ”Crystal White” XC60 T5 ut ur den sista...
Annons

Onsdagen 26 april rullande första Volvo XC60 av bandet i Torslanda. Precis innan lunch, 11:40, kom en ”Crystal White” XC60 T5 ut ur den sista stationen, redo att levereras till kund. En historisk epok har därmed inletts.

Första generationen Volvo XC60 har byggts i Gent, Belgien, och där fortsätter produktionen ytterligare några månader. Det behövs, för efterfrågan är fortsatt stor efter Europas mest populära suvmodell i det här segmentet. XC60 utgör hela 30 procent av Volvos försäljning och den förväntade framgången för efterföljaren är givetvis helt livsavgörande.

Nya Volvo XC60 får inte misslyckas, och det gör den sannolikt inte heller. Vår chefredaktör Alrik Söderlind rapporterar från Volvos testbana där han fått tillfälle att känna på den nya modellen (klicka på länken för att läsa mer).

”I dag är det en stor dag för alla i fabriken,” säger Magnus Nilsson, produktionschef på Torslandafabriken. ”Vi har arbetat hårt de senaste veckorna och månaderna för att preparera Torslanda för den senaste nya Volvomodellen, och nu är vi redo att starta leveranserna av nya Volvo XC60 till kunderna.”

Torslandafabriken går redan för fullt och producerar allt man kan, med treskift (dygnet runt). Eftersom XC60 står för 30 procent av Volvos produktion måste man snabbt upp i volym, men hur går det i en fabrik som redan ligger på varvtalsstoppet? Volvo ska flytta produktionen av S90 till Kina men frågan är om den åtgärden räcker? Antingen måste man utöka Torslandverken eller producera nya XC60 i fler anläggningar.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen