Premiär för Peugeot 308 – ny manuell växellåda

Nya Peugeot 308 erbjuder bland annat en ny dieselmotor och ett system för att minska de giftiga kväveoxiderna.
Annons

Peugeot 308 har sålts i över 760.000 exemplar sedan lanseringen 2013 och nu är det dags för den sedvanligs uppgraderingen innan nästa generation dyker upp.

Exteriört ser vi i princip inga förändringar. Den finns i vanlig ordning i femdörrars- och kombiversionen SW, och erbjuds i sex olika utrustningsnivåer: Access, Active, Allure, GT Line, GT och GTi. Färgmässigt finns 10 olika alternativ, bland annat den nya färgen Beige Pyrite. 

Interiört hittar vi den numera välkända Peugeot i-Cockpit, med bland annat head up-instrumentpanel och en avancerad pekskärm. 

Premiär för Peugeot 308 – ny manuell växellåda

Vi hittar samma förarhjälpmedel som i 3008, bilen som blev framröstad till Årets Bil 2017. Det betyder Active Safety Brake och avståndsvarnare, filhållningsassistent, trötthetsvarnare, automatisk omkoppling till helljus, avkänning av hastighetsbegränsning, adaptiv farthållare med stopp-funktion (automatiska växellådor, sänkning till 30 km/h på manuella växellådor), dödavinkelvarnare samt Visio Park 360 och Parkeringsassistent för säker stadskörning.

Peugeot lanserar med 308 ett nytt system för att minska kväveoxider (NOx) med hjälp av uppgraderad katalysator och partikelfilter.

På motorsidan presenteras ett flertal nyheter. Den nya generationens 130 hk-bensinmotor erbjuder högre prestanda och bättre bränsleeffektivitet, bland annat tack vare ett nytt bensinpartikelfilter. Den här motorn erbjuds med en ny 6-växlad manuell växellåda.

Premiär för Peugeot 308 – ny manuell växellåda

Nya 308 är den första PSA-bilen med en ny BlueHDI 130 hk-dieselmotor. Den fyrcylindriga motorn är digitalt designad och PSA har registerat 200 nya patent direkt kopplade till motorn. 

Exklusivt för nya Peugeot 308 GT hittar vi en ny 8-stegad automatväxellåda. Växellådan är utvecklad av japanska Aisin och minskar bränsleförbrukningen med cirka 7 procent jämfört med den 6-stegade automatväxellådan. 

Det finns i nuläget inga svenska priser, men som jämförelse kan nämnas att nuvarande modellversion kostar från 164.900 kronor. Lansering i Sverige är beräknad till hösten 2017.

Premiär för Peugeot 308 – ny manuell växellåda
Premiär för Peugeot 308 – ny manuell växellåda
Annons
Annons
Rulla till toppen