Stöldsäkerheten testad enligt NVSA-normen – Volvo ligger i topp

Stöldsäkerheten testad enligt NVSA-normen – Volvo ligger i topp
Säkerhetsnivån skiljer sig och vi kan utgå från att tjuvarna väljer de lättaste bilarna. Foto: Orjan F. Ellingvag/Corbis, Getty Images.

Försäkringsbranschen har testat stöld- och inbrottsskydd hos nya bilmodeller enligt NVSA-normen. Den senaste NVSA-rapporten visar tydligt vilka bilmodeller som är säkrast – och vilka som inte lever upp till normen:

"Resultaten visar att 21 procent av dem fått toppresultat medan ett antal andra inte alls klarar kraven, vilket är en försämring jämfört med tidigare år", säger Anders Edvardsson som är ansvarig för NVSA-normen i Sverige. "Det beror framför allt på att de märken som inte ger försäkringsbranschen möjlighet att testa sina bilar nu räknas in i underlaget, men har givits lägsta möjliga gradering."

NVSA ("New Vehicle Security Assessment") är en brittisk norm som började användas 1993 och varit i bruk i Sverige sedan 2008. Dels utvärderar man hur lätt bilen är att bryta sig in i och dels betygsätter man hur svår bilen är att stjäla och köra iväg med.

"Volvo befäster sin tätposition tillsammans med Porsche. Audi och Lexus har däremot backat något från de tidigare årens toppresultat, men har rakt igenom godkända bilar. Bakom toppskiktet ligger Volkswagen och Seat på ungefär samma nivå. De som däremot behöver förbättra sina modeller på det här området är till exempel Fiat, Dacia, BMW, Mercedes och Mazda", säger Anders Edvardsson.

NVSA-klassificeringen utförs av försäkringsbranschen i Sverige och resultaten ligger till grund för att bestämma premierna, vilket i sin tur påverkar bilägarnas försäkringskostnader.

Enligt Anders Edvardsson är det märkligt att exempelvis BMW väljer att inte rapporterar sina fordon för klassificering, då de förekommer ofta när det gäller bildelsstölder:

"Vi har förståelse för att olika märken väljer att gå olika långt i sitt skydd. Men det är ett högst rimligt krav att ge konsumenterna ett bedömningsunderlag när de ska välja bil. Särskilt med tanke på att vissa av de biltillverkare som inte rapporterar sina fordon för klassificering finns bland de mest frekventa i stöldstatistiken," säger Anders Edvardsson.

"De modeller som försäkringsbranschen inte fått möjlighet att NVSA-testa tilldelas lägsta graderingen, en stjärna, i sammanställningen och vi kan inte rekommendera att en konsument som värdesätter ett bra stöldskydd väljer någon av dessa bilmodeller."

Tre fjärdedelar av alla bilstölder sker genom att komma över tändningsnyckeln, därför är det mycket viktigt att ha kontroll över den. Läs får artikel "Tio sätt du kan använda för att stoppa biltjuvarna" för att få fler tips. 

Lista på de bästa bilmodellerna 2017 (pdf)
Lista på de sämsta bilmodellerna 2017 (pdf) 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Stöldsäkerhet är en viktig egenskap för mig när jag väljer bilmodell.
66
15