Var tionde stannar inte för rött ljus

Nästan var tionde svensk trafikant stannar inte vid rött ljus, visar en undersökning som Motormännen gjort. Värst är fotgängare, cyklister och mopedister.

Var tionde stannar inte för rött ljus
Var tionde trafikant struntar i rött ljus. Foto: iStockPhoto

Vägombud hos Motormännen, Sveriges största intresseorganisation för bilägare, undersökte i början av sommaren hur många som stannar rött ljus i trafiken.

Över 11.400 observationer av olika trafikslag gjordes på tolv orter i landet.

Resultatet:

9 procent struntar i att stanna vid rött ljus. Sämst efterlevnad finns bland fotgängare där hela 26 procent – mer än var fjärde – går mot rött. Även cyklister och mopedister har dålig respekt för trafikljusen – 19 respektive 12 procent stannar inte vid rött.

– Säkerheten för oskyddade trafikanter måste höjas och det är viktigt att du kan känna dig trygg i korsningar och på övergångsställen. Därför är det avgörande att alla respekterar ljussignalerna, oavsett om man kör bil, cyklar eller går just för tillfället, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens riksförbund.

Förutom ditt eller andras liv och hälsa riskerar du 3.000 kronor i böter om du kör bil. Normalt dras körkortet också i upp till sex månader. Om du cyklar eller kör moped är bötesbeloppet 1.500 kronor.

När vi granskar Motormännens siffror finner vi märkvärdigt stora avvikelser över landet:

I Ängelholm är taxi värst av alla - 14 procent stannar inte.

I Falun är siffrorna generellt väldigt höga: 82 procent av fotgängare, 70 procent av cyklister och 40 procent av lastbilsförare stannar inte för rött! Umeå har också höga tal för fotgängare och cyklister, men ingenting för förare av motordrivna fordon.

Falköping är raka motsatsen. Alla verkar stanna för rött, utom 1,5 procent av personbilsförarna.

I Göteborg är det plötsligt ingen cyklist – men däremot fotgängare och bilister – som kör mot rött.

Så många struntar i att stanna vid rött ljus

Undersökningen är gjord på totalt tolv orter.

Fotgängare 26%
Cykel 19%
Moped 12%
Taxi 9%
Motorcykel 6%
Personbil 5%
Buss 4%
Lastbil 3%
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!