Håkan Samuelsson tillbakavisar fackets kritik

Fackförbundet IF Metalls vice ordförande Glenn Bergström har kritiserat Volvo Cars för att inte investera tillräckligt i Sverige. Även om det just nu går på...
Annons

Fackförbundet IF Metalls vice ordförande Glenn Bergström har kritiserat Volvo Cars för att inte investera tillräckligt i Sverige. Även om det just nu går på högvarv i Volvos fabriker är bristen på investeringar något som kan hota jobben på sikt, speciellt vid en konjunkturnedgång.

”Det ligger en investeringsgrad i Sverige, men vi anser inte att den är tillräcklig,” säger Glenn Bergström till Sveriges Radio. ”Det finns stora investeringar som behöver göras i Göteborg. Det finns mycket ersättningar som måste göras i Olofström. Vi pratar inte om volymuppgångar, utan om ersättningar för äldre utrustning,” säger Glenn Bergström.

I ett skriftligt svar till Ekot på Sveriges Radio berättar Volvo Cars att nästan hälften av de investeringar som gjorts för Volvos omställning hamnat i Sverige. Även om XC90 ska flyttas till USA ändrar det inte satsningen på produktionen i Sverige:

”Förra året tillverkade vi strax över 200.000 bilar i Torslanda och vi har som mål att inom några år producera 300.000 per år. Att den kommande generationen av XC90 ska produceras i USA förändrar inte detta.”, skriver Volvo Cars i uttalandet till Ekot.

I ett senare uttalande till Sveriges Radio under fredagen bekräftade Håkan Samuelsson, koncernchef för Volvo Cars, att investeringarna kommer att fortsätta i Sverige:

”Ja, vi kommer fortsätta investera där vi har vår produktion,” sa Håkan Samuelsson. ”Produktutvecklingen är ju till exempel oerhört stark i Sverige. Det finns ingen anledning varken för våra fack eller anställda att vara oroliga för utvecklingen, snarare tvärtom.”

Under 2014 invigde Volvo Cars sin stora tillbyggnad TA3 i Torslandaverken. Med ytterligare 24.000 kvadratmeter ökade kapaciteten med 50 procent, vilket har behövts för de nya SPA-modellerna (90-serien och 60-serien) som byggs i Torslanda. Volvo Cars försäljningsökning har gjort att man under flera år maximerat produktionen i Göteborg för att hinna med.

Annons
Annons
Rulla till toppen