Takatas krockkuddar har dödat 18 bilförare

Den officiella siffran för antalet döda på grund av Takatas felaktiga krockkuddar är nu uppe i 18. Cirka 180 personer har skadats av splitter när...
Annons

Den officiella siffran för antalet döda på grund av Takatas felaktiga krockkuddar är nu uppe i 18. Cirka 180 personer har skadats av splitter när krockkuddarna självutlöst.

Anledningen till olyckorna är att Takata under många år använt en konstruktion med ammoniumnitrat som varit känslig för fukt, vilket lett till att krockkudden kunnat självutlösa och/eller utlösa för snabbt. Även metalldelar i infästningen av krockkudden har visat sig vara känsliga för fukt och försvagats av rost, vilket gjort att metalldelar farit iväg som projektiler.

Interna tester visade svagheterna i konstruktionen men Takata återkallade inte äldre krockkuddar och försökte tysta ner bristerna. 2008 kom de första uppgifterna om ett återkommande fel på krockkuddar hos Honda och de följande åren växte skandalen då det visade det sig att ett stort antal biltillverkare hade liknande fel på sina krockkuddar från Takata.

Under 2015 nådde Takata och amerikanska myndigheten för trafiksäkerhet, NHTSA, en överenskommelse där Takata erkände kvalitetsproblem på 33,8 miljoner krockkuddar.

Att återkalla alla bilar med felaktiga Takata-krockkuddar har visat sig svårt. De äldsta är tillverkade 2002 och många bilägare har inte gått att nå, eller så har de inte förstått betydelsen av att byta ut de felaktiga krockkuddarna. Så var även fallet med det 18:e dödsoffret som körde en Honda Civic från 2004.

Olyckan skedde 10 juli i Baton Rouge, Louisiana i USA, och när utredningen nu är klar konstaterar både Honda och NHTSA att krockkudden var orsaken till den dödliga utgången. Utredarna fann också att krockkudden inte var originalmonterad utan blivit utbytt av någon anledning. Hittills har Honda tagit hand om cirka 100.000 krockkuddar från skrotade bilar men kan konstatera att det fortfarande handlas med begagnade Takata-krockkuddar. Honda uppmanar alla företag som är verksamma inom reservdelsbranschen att sluta sälja begagnade krockkuddar från Takata.

Att ersätta alla felaktiga krockkuddar är en process som antas fortsätta i flera år. Omfattningen är så stor att flera andra företag engagerats för att producera nya krockkuddar, som till exempel svenska Autoliv. Biltillverkarna som berörts är BMW, Chrysler, Mercedes lastbilar, Ford, General Motors (åtta varumärken), Honda, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru och Toyota.

 

Takatas krockkuddar har dödat 18 bilförare
Här syns tydligt rosten i Takata-krockkudden från en Honda Accord som bilägaren köpte begagnad våren 2014. Vid en lättare sammanstötning utlöste krockkudden och föraren dog av metallsplittret. Foto: The Ammons Law Firm.
Annons
Annons
Rulla till toppen