Nej, krockkuddar exploderar inte – så här funkar de

Ni har säkert sett filmerna från Euro NCAP när krocksäkerheten testas. Vid frontalkrock och sidokrock ”exploderar” krockkuddarna, åtminstone ser det ut så. I själva verket...
Annons

Ni har säkert sett filmerna från Euro NCAP när krocksäkerheten testas. Vid frontalkrock och sidokrock ”exploderar” krockkuddarna, åtminstone ser det ut så. I själva verket fylls krockkuddarna av gas i ett extremt snabbt och mycket exakt kontrollerat förlopp.

Inuti krockkudden sitter en gasgenerator, en komponent i systemet som man normalt sett aldrig ser. Men i filmen nedan har signaturen ”Giaco Whatever” tagit bort nylontyget och filmat förloppet i slowmotion så att vi hinner med att se.

En krockkudde fylls inom loppet av 50 millisekunder, eller fem hundradels sekund om man så vill. Det är ett extremt snabbt förlopp och som jämförelsen kan man nämna att en ögonblinkning tar cirka 300–400 millisekunder. Expansionen av kudden sker med flera hundra km/h och speciellt utformade hål ser till att kudden töms på sin gas i rätt takt för att ge lagom dämpning.

De första generationerna krockkuddar var ganska brutala och blåstes upp för snabbt vid lägre hastigheter. Från mitten av 90-talet har därför de flesta bilar krockkuddar för frontalskydd som blåses upp i två steg.

De illa beryktade krockkuddarna som Takata producerade under några år hade flera dåliga egenskaper. En av dessa var att gasproduktionen faktiskt övergick till en okontrollerad explosion, alltså gick alldeles för snabbt. Dessutom var metallytorna känsliga för rost, vilket gjorde att konstruktionen fläktes upp och spred livsfarliga metallprojektiler.

 

Varning:

Det finns massor av filmer på YouTube som visar hur våldsamt förlopp det kan bli om man utlöser en krockkudde. De är VÄLDIGT kraftfulla! Prova inte krockkuddar hemma – det kan gå illa!

 

Annons
Annons
Rulla till toppen